Wees geen lozer – houd ons oppervlaktewater schoon en gezond

publicatie:
28
-
04
-
2022
Schoon oppervlaktewater is essentieel voor een prettig en veilig verblijf op en in het water. Wees geen lozer van vuil toiletwater en zorg dat jijzelf, zwemmende kinderen en alle watersporters veilig kunnen genieten van het water. Het lozen van toiletwater met uitwerpselen (fecaliën) in het oppervlaktewater is al jaren verboden. Toch gebeurt het nog steeds. En dat is gevaarlijk voor de gezondheid van zwemmers en in het water spelende kinderen. En voor andere watersporters zoals bijvoorbeeld kanovaarders, suppers, wind- en kitesurfers en zeilers.

Schoon oppervlaktewater is essentieel voor een prettig en veilig verblijf op en in het water. Wees geen lozer van vuil toiletwater en zorg dat jijzelf, zwemmende kinderen en alle watersporters veilig kunnen genieten van het water. 

Het lozen van toiletwater met uitwerpselen (fecaliën) in het oppervlaktewater is al jaren verboden. Toch gebeurt het nog steeds. En dat is gevaarlijk voor de gezondheid van zwemmers en in het water spelende kinderen. En voor andere watersporters zoals bijvoorbeeld kanovaarders, suppers, wind- en kitesurfers en zeilers.

Wees geen lozer

Zorg dus dat je jouw toiletwater niet overboord loost. Want het oppervlaktewater raakt vervuild met ziekmakende bacteriën uit het zogenoemde ‘zwarte water’ dat uit het toilet overboord wordt gepompt. Zwart water is het mengsel van urine, water, poep en wc-papier. Samen moeten we dat voorkomen en ervoor zorgen dat ons oppervlaktewater schoon blijft. Zodat we kunnen blijven genieten op en van het water. Bovendien voldoe je ook aan de regelgeving als je jouw toiletwater op een alternatieve manier afvoert.

Alternatieven

Er zijn verschillende alternatieven voor het overboord pompen van het zwarte toiletwater. Zo kun je bijvoorbeeld het toilet aan boord vervangen door een urinoir, want lozen van alleen urine is geen probleem. Als dat geen optie is, is het droogtoilet een goed alternatief. Een makkelijk voorbeeld hiervan is wanneer je gebruik maakt van een opvangzak in je bestaande toilet die geur absorbeert en vloeistof omzet in vaste gel. Dit is een oplossing die voor vrijwel alle bestaande toiletten als alternatief gebruikt kan worden. Maar je kunt ook kiezen voor installatie van een speciaal droogtoilet of composttoilet.

Een andere optie is het vervangen van het pomptoilet door een chemisch toilet, waarvan je de afvaltank op de wal kunt legen. Ook kun je een vuilwatertank installeren, waarmee je het toiletwater opvangt. Installatie van een vuilwatertank gebeurt sinds 2006 verplicht bij de bouw van nieuwe boten met een vast ingebouwd spoeltoilet. De vuilwatertank kun je legen bij een uitpompinstallatie, bijvoorbeeld in de haven. In ontwikkeling zijn ook installaties voor aan boord om het eigen toiletwater te zuiveren, deze zullen voldoen aan de regels in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het gezuiverde toiletwater mag wel geloosd worden op het oppervlaktewater (maar dat hoeft niet). Wanneer bovenstaande opties niet mogelijk zijn, kun je ook gebruik maken van een toilet op de wal, bijvoorbeeld in de jachthaven of een horecagelegenheid.

(klik voor een uitvergroting)

Afsluiters en verzegeling

Het lozen van uitwerpselen is al sinds 2009 verboden, maar dat is niet bij alle watersporters bekend. Ook weet lang niet iedereen dat er goede milieuvriendelijke alternatieven op de markt zijn. Denk nu alvast na wat voor jouw situatie het beste alternatief is en zorg dat je deze aan boord hebt. Wij kunnen zo allemaal ons steentje bijdragen aan betere kwaliteit van het oppervlaktewater en daarnaast zal het binnen afzienbare tijd verplicht worden om de buitenboordafsluiter in gesloten stand te verzegelen, daarop zal dan worden gecontroleerd.

Goede, veilige en schone vaart!

Zie voor meer informatie de antwoorden op de veelgestelde vragen over schoon water en toiletlozing.