1.17 Oude Maas – Nieuwe Maas – Nieuwe Waterweg

Waar: Rotterdam, Hartelkanaal, Oude Maas, Voornse Sluis.

De Rotterdamse haven is een groot, druk scheepvaartknooppunt met zee- en binnenvaart. 

De meeste havens zijn op grond van de Havenverordening Rotterdam verboden voor de recreatievaart. De doorgaande vaarwegen zijn open, maar het zijn geen wateren om ontspannen te spelevaren. Wie hier vaart, moet goed weten wat hij doet.

  • Let op stroomsnelheid die kan hoog zijn!
  • Houd rekening met snellopende schepen, golven, zuiging en getijstroming. 
  • Houd stuurboordwal, kijk voortdurend om u heen en luister de marifoon uit. 
  • Houd bij het in- en uitvaren van de voorhaven van de Voornse sluis rekening met de stroom (getij) en het scheepvaartverkeer op de Oude Maas en uit het Hartelkanaal. Blijf zo veel mogelijk stuurboordwal varen en maak gebruik van de vaste doorvaartopeningen van de Spijkenisserbrug. Voor de recreatievaart staat hieronder voldoende water. 

Speel tijdig in op het scheepvaartverkeer en luister uit op marifoonblokkanaal 62 van radarsector Oude Maas.

Extra informatie Botlekbrug

Waar: varend vanaf de Nieuwe Maas of Oude Maas.

Naast de oude Botlekbrug wordt de Nieuwe Botlekbrug gebouwd. De werkzaamheden duren tot en met 2017. Tot die tijd zijn de oostelijke- en westelijke vaste doorvaartopeningen van de huidige brug gestremd. De scheepvaart kan alleen gebruik maken van de middenoverspanning. Op- en afvaart moet door één doorvaartopening. Op borden staat informatie over de werkzaamheden. Luister uit op marifoonblokkanaal 62 van Sector Oude Maas.

Vaartuigen hoger dan circa 6 meter (afhankelijk van de waterstand) kunnen via het hefgedeelte van de brug. Melden op: marifoonkanaal 18. 

  • Let op: hier varen grote en veelal snelvarende zee- en binnenvaartschepen. De stroomsnelheden zijn hoog, zeker bij het passeren van de brug. 
  • Luister de marifoon uit. 

Gaat u richting de Nieuwe Maas/Rotterdam, dan moet u bij kilometerraai 1005 (ongeveer 1 kilometer benedenstrooms van de Botlekbrug) overschakelen van marifoonblokkanaal 62 naar 61 en u melden bij radarsector Botlek. De brugwachters van zowel de Spijkenisserbrug als de Botlekbrug zijn bereikbaar via marifoonkanaal 18. 

Het komt regelmatig voor, dat schepen die vanaf de Nieuwe Maas de Oude Maas richting de Botlekbrug willen varen per ongeluk de Botlek invaren. Deze havens zijn voor recreatievaartuigen verboden. Houd hier goed rekening mee. Check bij twijfel Sector Botlek, marifoonkanaal 61.

Nieuwe Maas en Erasmusbrug

Recreatievaartuigen die vanuit City Marina Rotterdam richting het westen willen varen moeten soms even wachten voor de Erasmusbrug. Houd voor de brug goed rekening met de stroming en het feit dat u achter de grote brugpijlers moeilijk zichtbaar bent voor andere vaarweggebruikers. Zodra u de brug bent gepasseerd, is het verstandig om kortstondig de bakboordwal te varen, totdat u een goed overzicht hebt van de overige vaart op de Nieuwe Maas. Zodra het kan, vaart u direct naar de stuurboordwal van de rivier. Luister uit op marifoonblokkanaal 81 van radarsector Maasbruggen of marifoonkanaal 20 van de brug.

Kijk ook op de website van Havenbedrijf Rotterdam voor tips voor recreatievaart

Zie ook Wateralmanak


 

1.17 Oude Maas – Nieuwe Maas – Nieuwe Waterweg

Knooppunt 1.17 Oude Maas – Nieuwe Maas – Nieuwe Waterweg


Knooppunten

Een vaarwegknooppunt is een drukke locatie op de vaarweg waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie. Aan de hand van de aangegeven routes op de kaarten kun je zien hoe je deze knooppunten op een veilige en vlotte manier kunt passeren. De kaarten zijn een aanvulling op de officiële waterkaarten. Ze zijn dus niet bedoeld om op te navigeren.

Lees meer op de pagina Knooppunten.


Knooppuntkaart

1.17 Oude Maas – Nieuwe Maas – Nieuwe Waterweg

Klik op de afbeelding voor een vergroting


Coördinaten:

Lat: 51.87691487520177
Long: 4.328269958496094

Knooppunten

Uw browser ondersteunt helaas geen dynamische kaarten.
© 2019 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring