Varen op de stromende rivieren: het blauwe bord

Het blauwe bord is in de binnenvaart een sein waarmee een schip aan een tegengesteld naderend ander schip kan aangeven dat het voorbijvaren stuurboord op stuurboord zal gebeuren. Rondom het bord is een wit knipperlicht. Door het blauwe bord vertelt het schip een naderend klein tegengesteld varend schip hoe hij wil passeren. Het sein bevordert veilig passeren.

Afhankelijk of een schip tegen de stroming in of met de stroming mee vaart moet het stuurboord of bakboord houden. Een tegemoetkomend schip moet voldoende ruimte hebben om elkaar te passeren.

De scheepvaartregels op de stromende rivieren zijn vastgelegd in het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) en het Rijnvaartpolitiereglement (RPR). Deze reglementen verschillen soms van elkaar.

Op de rivieren met sterke stroming kiest een groot schip dat tegen de stroom in moet varen het liefst de kant waar de minste stroom loopt. Dat is in de binnenbocht. Dus in een bocht naar stuurboord de stuurboordwal en in een bocht naar bakboord de bakboordwal. Een groot schip toont in dat laatste geval een blauw bord met wit knipperlicht. Door het blauwe bord geeft het schip aan een naderend klein tegengesteld varend schip aan hoe hij wil passeren. Dit sein bevordert veilig passeren.

Tips voor recreatievaarders:

  • Ken de vaarregels
  • Check of je via speciale recreatievaartgeulen kunt varen
  • Zorg dat je goed zichtbaar bent
  • Kijk goed om je heen, kijk regelmatig achterom
  • Vaar met een goed onderhouden motor

Meer informatie:


 

© 2017 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer