De vaarquiz-vraag: Moet je het BPR aan boord hebben?

publicatie:
03
-
09
-
2021
Je vaart met een open sloep van 8 meter op het Haringvliet. Moet je dan een BPR aan boord hebben?

Het is belangrijk om op het water goed op de hoogte te zijn van de vaarregels, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van augustus.

De vaarquizvraag:

Je vaart met een open sloep van 8 meter op het Haringvliet. Welke bewering is waar:

  1. Je dient een bijgewerkt exemplaar van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) aan boord te hebben. Enkel een digitale versie hiervan is niet voldoende.
  2. Je hoeft geen exemplaar van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) aan boord te hebben.
  3. Je dient een bijgewerkt exemplaar van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) aan boord te hebben. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan.

Het antwoord: B

Het juiste antwoord is antwoord B: je bent dat niet verplicht op een open sloep van 8 meter. Artikel 1.11 van het BPR zegt hierover:

  1. Aan boord van een schip moet een bijgewerkt exemplaar van het geldige Binnenvaartpolitiereglement aanwezig zijn. Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan.
  2. Dit artikel is niet van toepassing op een groot schip zonder bemanningsverblijf noch op een klein open schip.

Als jij het BPR wel verplicht aan boord moet hebben, hebben we de oplossing. Je kunt het Binnenvaartreglement (BPR) gratis als PDF downloaden

Goede, veilige vaart!