1.19 Drechtsteden

publicatie:
31
-
03
-
2016

We beschrijven dit knooppunt rond de Drechtsteden in twee delen: het stuk west van Dordrecht, de kruising van de Oude Maas en Dordtse Kil en het stuk noord van Dordrecht, de kruising Oude Maas, Beneden-Merwede, Wantij en de Noord.

Voor beide delen geldt dat we alleen de kruisende vaarlijnen behandelen. We behandelen als eerste de vaarlijnen noord van Dordrecht. De verkeerspost Dordrecht begeleidt het scheepvaartverkeer in dit gebied. Luister indien mogelijk de marifoon uit, kijk goed om je heen en houd stuurboordwal. 

Bekijk hieronder de video met beschrijving van van Knooppunt 1.19 Drechtsteden.

1. Van de Beneden-Merwede naar de Oude Maas 

De eerste vaarlijn die we bespreken is die komende vanaf de Beneden-Merwede westgaand richting de Oude Maas. Je kruist hierbij één van de twee drukste kruispunten van Europa met veel vaarverkeer komende uit de Noord. Zorg dat je een duidelijke koers vaart. Blijf uit de dode hoek van grote schepen en passeer achterlangs. Houd rekening met de grote snelheid van de beroepsvaart, houd rekening met de hekgolf en kijk regelmatig achterom.  

2. Van de Noord naar de Beneden-Merwede 

Komende vanuit de Noord, oostgaand richting Beneden-Merwede kruis je de vaarweg die we hiervoor besproken hebben. Houd rekening met de stroomsnelheid op de Noord, tot wel 4 km/u. Ook hier geldt: kijk goed om je heen, vaar een duidelijke koers en luister indien mogelijk de marifoon uit. Tip voor de recreatievaart: komend vanuit het noorden, is de Rietbaan een goed alternatief voor de Noord. De Rietbaan is bevaarbaar voor schepen met een diepgang tot 2,50 m.  

3. Van de Oude Maas naar de Noord 

Vaar je op de Oude Maas richting het noorden, dan moet je het knooppunt oversteken om op de Noord te komen. Je vaart zo lang mogelijk stuurboordwal zodat je de kruising ‘open’ vaart. Daardoor krijg je een goed overzicht. Luister de marifoon uit en vaar altijd achter de beroepsvaart langs. 

West van Dordrecht

Hieronder volgt de beschrijving van de kruising van de Oude Maas en de Dordtse Kil. In dit gebied begeleidt de verkeerspost Heerjansdam het vaarverkeer. Vaar je op de Oude Maas vanaf Dordrecht dan passeer je de spoorbrug. Jachten met een masthoogte tot 10 m kunnen gebruikmaken van het niet beweegbare gedeelte van de spoorbrug Dordrecht. Tijdens de opening van het beweegbare deel aan de Dordtse kant wordt de recreatievaart aan weerszijden tegelijk doorgelaten. Houd daarom goed stuurboord. Er zijn twee wachtplaatsen voor jachten: één bovenstrooms (oostzijde) achterin de Leuvehaven en één benedenstrooms (westzijde) in het Mallegat. 

1. Van de Oude Maas zuidgaand richting Dordtse Kil 

Varend op de Oude Maas richting de Dordtse Kil houd je zo lang mogelijk stuurboordwal. Ga hier nooit aan de verkeerde oever varen. Je passeert dan de Zeehaven (Krabbegeul) waaruit Zeeschepen tot 202 meter lang kunnen komen welke niet kunnen stoppen of uitwijken. Zij zien de recreatievaart niet en verwachten ook geen vaart daar omdat dit niet is toegestaan. Wil je naar bakboord uit de Dordtse Kil op, vaar de drukke kruising dan goed ‘open’, zodat je goed overzicht krijgt. Dit betekent dat je de Dordtse Kil bijna voorbij vaart. Dit doe je omdat binnenvaartschepen uit de Dordtse Kil tot wel 30 kilometer per uur varen wanneer zij voor stroom aan komen. Let op de Dordtse Kil op de stroomsnelheid, tot wel 6 km/u Blijf uit de dode hoek van grote schepen en passeer achterlangs. Houd rekening met de grote snelheid van de beroepsvaart. Luister de marifoon indien mogelijk uit, zodat je weet wat het overige vaarverkeer van plan is.  

2. Van de Dordtse Kil westgaand naar de Oude Maas 

Vaar je op de Dordtse Kil en wil je westgaand de Oude Maas af richting Rotterdam, dan steek je de drukke Oude Maas over. Je houdt ook hier zoveel mogelijk stuurdboordwal aan en vaart de kruising ruim open, zodat je een goed overzicht van het overige scheepvaartverkeer krijgt. Passeer altijd achterlangs, kijk goed om je heen, vaar een duidelijke koers en luister indien mogelijk de marifoon uit. 

Marifoon

Het gebied kent twee marifoonblokgebieden.

  • Sector Dordrecht (roepnaam: sector Dordrecht). Marifoonblokkanaal 79. De sector geldt vanaf de Baanhoekbrug Sliedrecht tot 1000 meter benedenstrooms van de Dordtse bruggen en in de Noord tot kilometerraai 978 (ongeveer 2000 meter vanaf de splitsing de Noord in).
  • Sector Heerjansdam (roepnaam: sector Heerjansdam). Marifoonblokkanaal 4. De sector geldt vanaf de Oude Maas kmr 979 tot ongeveer kmr 999 (2000 meter beneden het Spui) en op een stukje Dordtse Kil tot de Kiltunnel (kmr 982.500) en de Krabbegeul naar de zeehavens Dordrecht.

Zie ook: Wateralmanak 2, Dordrecht.


No items found.