1.8 Oranjesluizen bij Schellingwoude

publicatie:
31
-
03
-
2023
Wil je vanaf Amsterdam richting het Marker- en IJsselmeer, of juist andersom, dan passeer je de Oranjesluizen bij Schellingwoude. Lees de informatie of bekijk de knooppuntvideo

Bekijk de knooppuntvideo

Lees de knooppuntinformatie

Een vaarwegknooppunt is een drukke locatie op de vaarweg waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie. Aan de hand van de aangegeven routes op de kaarten kun je zien hoe je deze knooppunten op een veilige en vlotte manier kunt passeren. 

Het Oranjesluizencomplex (marifoonkanaal 18) bestaat uit vier schutsluizen: de Noordersluis, de Middensluis, de Zuidersluis en de Prins Willem Alexandersluis (PWA).  Op dit drukbevaren knooppunt gaan de beroepsvaart en de recreatievaart gescheiden door de Oranjesluizen. De Prins Willem Alexandersluis (aan de zuidkant) is uitsluitend bedoeld voor de beroepsvaart, de Noordersluis (aan de noordkant) is alleen voor de recreatievaart. Dit wordt aangegeven met het bord ‘Sport’. In het hoogseizoen wordt bij drukte de recreatievaart indien nodig ook door de Midden- en Zuidersluis geschut. 

De Oranjesluizen kunnen vanuit verschillende richtingen benaderd worden. 

  1. Van west naar oost, vanuit Amsterdam-centrum richting het Buiten-IJ.
  2. Van zuid naar oost, vanuit het Amsterdam-Rijn-Kanaal richting het Buiten-IJ.
  3. Vanuit het oosten, vanaf het Buiten-IJ westgaand richtingAmsterdam Centrum.
  4. Vanuit het oosten, vanaf het Buiten-IJ zuidgaand richtinghet Amsterdam-Rijn-Kanaal.

In deze beschrijving en in bovenstaande knooppuntvideo nemen we je mee op de verschillende vaarrichtingen en laten we je zien welke route je het beste kunt varen. 

Richting 1) Van west naar oost, vanuit Amsterdam-centrum richting het Buiten-IJ 

In dit Varen doe je Samen!-knooppunt bekijken we als eerste de situatie varende vanuit Amsterdam-centrum richting het Buiten IJ. Je vaart dan van het westen naar het oosten op het IJ, ten noorden van het Java- en KNSM-eiland. Op dit traject vaart veel beroepsvaart richting de Prins Willem Alexandersluis. Let goed op: de beroepsvaart vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal draait bakboord uit het IJ op of gaat stuurboord uit richting Oranjesluizen. Voor de recreatievaart ligt er tijdens het vaarseizoen recreatiebetonning die de recreatievaart moet volgen.  

Steek bij de groene boeien IJ5 en IJ7 haaks over naar de rode boei ‘IJ 14’. Houd vervolgens bakboordwal aan richting de Noordersluis. De beroepsvaart blijft aan stuurboordwal varen, op weg naar de Prins Willem Alexandersluis, let dus goed op en steek niet zomaar over! Kijk dus eerst achterom voordat je oversteekt en houdt er rekening mee dat de beroepsvaart vaak sneller vaart dan je denkt.

Vaar niet vlak voor een groot schip langs. Deze schepen hebben een grote dode hoek, waardoor de schipper je mogelijk niet kan zien. Heb je een marifoon aan boord, luister deze dan uit op marifoonkanaal 60 van de sector Schellingwoude. Meldt jouw koerswijziging en bestemming indien mogelijk aan de overige vaart. Als je moet wachten, meer dan af aan de wachtsteigers. 

Richting 2) Van zuid naar oost, vanuit het Amsterdam-Rijn-Kanaal richting het Buiten-IJ 

 Vaar je als recreant op het Amsterdam-Rijn-Kanaal richting de Oranjesluizen voor een schutting in de richting van het Buiten-IJ, let dan goed op beroepsvaart komende uit de richting van de Oranjesluizen. Je steekt de vaarweg over richting de Noordersluis.  

 Na het passeren van de sluis vaar je richting de Schellingwouderbrug. Aan de noordzijde van Schellingwouderbrug loopt een vaargeul onder de vaste zijoverspanningen van de brug door, geschikt voor de recreatievaart met beperkte masthoogte. Blijf dus na het schutten aan bakboordwal varen en steek na de brug haaks over naar stuurboordwal. Kijk ook hierbij weer goed om je heen voordat je van koers wijzigt. Voor hogere schepen gaat het beweegbare brugdeel op gezette tijden open. 

Richting 3) Vanuit het oosten, vanaf het Buiten-IJ westgaand richting Amsterdam Centrum 

Vaar je als recreant vanaf het Buiten-IJ richting Amsterdam-centrum, dan ben je verplicht de stuurboordzijde van de betonde vaarweg te volgen. Luister vanaf het Vuurtoreneiland (het begin van de strekdam) uit op marifoonkanaal 60 van de sector Schellingwoude. 

Ter hoogte van de Zeeburgertunnel meldt de scheepvaart zich op marifoonkanaal 18 voor de schutting. Na de schutting moet je bereikbaar zijn op marifoonkanaal 60 tot aan de sectorgrens van de boeien IJ10 en IJ3 in het IJ. Daarna ga je over op marifoonkanaal 4.  

Houd overal zoveel mogelijk stuurboordwal.  

Richting 4) Vanuit het oosten, vanaf het Buiten-IJ zuidgaand richting het Amsterdam-Rijn-Kanaal 

Vaar je als recreant vanaf het Buiten-IJ richting Utrecht, dan moet je ter hoogte van het droogdok van de Oranjewerf het IJ haaks oversteken richting het Amsterdam-Rijnkanaal. Op deze manier is de oversteek het kortst. Let goed op bij het oversteken en als je in het bezit bent van een marifoon, luister dan uit op kanaal 60 tot aan de Zeeburgerbrug, de verkeersbrug A10, over het Amsterdam – Rijnkanaal. Daarna ga je over op marifoonkanaal 10.  

Zie ook: Wateralmanak 2, Amsterdam, Buiten IJ.