5.6 Lauwersoog – Noordzee

publicatie:
31
-
03
-
2016

Vanaf het Lauwersmeer bereikt u het wad via de Robbengatsluis (marifoonkanaal 84).

  • Let in de sluis op de overgang zoet-zout. Direct na de sluis komt u in de Veer-Buitenhaven en passeert u aan stuurboord de ingang naar de Vissershaven (marifoonkanaal 11).
  • Houd rekening met de veerboot en in- en uitvarende vissersvaartuigen. In de buitenhaven van Lauwersoog is een passantenhaven.
  • Als u van zoet naar zout water schut, hebt u stroom mee in de sluis. Maak altijd eerst achter vast.

Vanuit de buitenhaven Lauwersoog komt u in de Zoutkamperlaag (Z). Een breed en diep vaarwater, waar een stevige golfslag ontstaat door wind tegen stroom.
Ter hoogte van de Engelsmanplaat gaat de benaming van de geul over in Westgat (WG). Het Westgat gaat benoorden het Rif in noordwestelijke richting door de Wierumergronden naar de Noordzee.

De Zeeverkeerspost Schiermonnikoog heeft actuele informatie over betonning, diepten. De verkeerspost geeft op marifoonkanaal 5 ieder even uur + 30 min. (00.30, 02.30, etc.) informatie, inclusief een weerbericht.

  • Houd rekening met de veerdienst tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog en met de Noordzeekotters die vooral op maandag naar zee gaan en op vrijdag van zee komen. De kotters trekken doorgaans hoge golven.

Zie ook: Wateralmanak 2, Lauwersoog, Waddenzee.

No items found.