
Vanuit het project Het Strand Veilig is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de bestaande waarschuwingsvlaggen. Deze worden gebruikt langs de kust en bij sommige binnenwateren.
Onduidelijk
Uit twee onderzoeken blijkt dat zowel Nederlanders als toeristen vaak niet weten wat de kleur van een vlag betekent. De betekenis van de rode vlag wordt bijna altijd goed geraden, maar andere kleuren wisten ondervraagden vaak niet.
Zo interpreteren mensen een roodgele vlag als gevaar en zou 35,1% niet het water in gaan, terwijl het betekent dat lifeguards toezicht houden. Onder Nederlanders had 69,5% geen idee wat een paarse vlag betekende en zou 76,4% het water ingaan bij een gele vlag. Maar beide vlaggen signaleren juist dat het wordt afgeraden om te gaan zwemmen.
Vijf vlaggen
Om de waarschuwingsvlaggen duidelijker te maken, is er gekozen voor vijf vlaggen voorzien van een pictogram en Engelse tekst. De kleuren blijven hetzelfde, want deze zijn internationaal vastgelegd.
Daarnaast zijn een paar vlaggen afgeschaft, zoals de dubbele rode vlag (zwemmen en baden verboden) en de witte vlag met blauw vraagteken (kind gevonden). Deze bleken vooral verwarring te scheppen.
Project ‘Het Strand Veilig’ hoopt dat de vernieuwde vlaggen het duidelijker maakt voor badgasten wanneer het water veilig is of niet. Bij een eerdere test vorig jaar zag het projectteam veel verbetering.

Informatie verder uitrollen
Op dit moment zijn de vlaggen alin gebruik op de Haagse stranden. In de zomer zullen er meerdere locaties volgen. De uitrol van de nieuwe vlaggen op elke Nederlandse badplaats zal ongeveer 2 jaar duren.
Omdat vlaggen soms hard wapperen of juist stil hangen, zal de tekst en pictogram niet altijd even duidelijk zijn. Het projectteam zegt dat de vlaggen worden aangevuld met informatieborden en -campagnes om de betekenis bekender te maken.
© Foto boven: gemeente Den Haag