Port of Rotterdam: Veilig varen

publicatie:
08
-
06
-
2017
De wateren van Rotterdam zijn een druk bevaren gebied, te denken aan de Maas, met al haar grote schepen. De Port of Rotterdam, vraagt extra aandacht voor het naleven van de vaarregels en zal ook dit jaar hierop toezicht houden.

De wateren van Rotterdam zijn een druk bevaren gebied, te denken aan de Maas, met al haar grote schepen. De Port of Rotterdam, vraagt extra aandacht voor het naleven van de vaarregels en zal ook dit jaar hierop toezicht houden. Heb je je boot al op orde, en is deze klaar voor de vaart dan wenst Port of Rotterdam je een prettige veilige vaart.

De basis voor een veilige vaart!

1. Stuurboordwal (rechts)aanhouden, ook bij betonning
2. Zorg voor rondom zicht en kijk regelmatig achterom
3. Anticipeer en laat duidelijk zien wat je van plan bent
4. Zorg voor de juiste navigatieverlichting
5. Veroorzaak geen hinderlijke golfslag
6. Geen alcohol, kies voor BOB!

Meer informatie: Port of Rotterdam

Wil je een route plannen, kijk dan op www.vaarweginformatie.nl of bezoek de website van de Gemeente Rotterdam. Zie hier:  meer informatie t.b.v. bruggen en sluizen

Spelregels in de haven van Rotterdam

Varen op de doorgaande vaarwegen en in de havenbekkens is gebonden aan regels. Er zijn Rijksregels zoals het BPR en lokale regels zoals de Havenbeheersverordening Rotterdam 2010. Voor uw eigen veiligheid zijn de volgende spelregels van kracht in de haven van Rotterdam:

  • Luister uit op de daarvoor bestemde kanalen. Dit is verplicht wanneer u een marifoon aan boord heeft.
  • Houd zoveel mogelijk de stuurboordwal aan.
  • Zorg als zeilschip dat de motor altijd gebruiksklaar is.
  • Het is voor recreatievaart verboden de havens in te varen, tenzij ligplaats wordt gekozen in een daarin liggende jachthaven of bij een scheepswerf.
  • Recreatievaart mag alleen afmeren in jachthavens. Dat is natuurlijk ook toegestaan aan het remmingwerk van bruggen en sluizen, maar dan voor korte tijd.
  • Het is verboden om stoffen in het oppervlaktewater te lozen. De meeste jachthavens hebben de beschikking over havenontvangstinstallaties voor bijvoorbeeld motorolie, poetslappen en oliefilters.
  • De Berghaven in Hoek van Holland kunt u gebruiken als vluchthaven. In dit geval moet u toestemming vragen via Verkeerscentrale Hoek van Holland VHF-kanaal 11 of telefoon 010-252 28 01.No items found.