Vaarquiz-vraag: Hoe vaak moet de gasslang vervangen worden?

publicatie:
04
-
03
-
2022
De Vaarquiz-vraag: Als je een rubberen gasslang aan boord hebt tussen je gasfles/afsluiter en het gebruikstoestel, wanneer dient deze slang vervangen te worden?

Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van februari.

De Vaarquiz-vraag:

Als je een rubberen gasslang aan boord hebt tussen je gasfles/afsluiter en het gebruikstoestel, dient deze slang vervangen te worden:

  1. Elk jaar
  2. Om de 2 jaar
  3. Om de 3 jaar
  4. Om de 5 jaar

Het antwoord

Er is geen wettelijk kader waarin vervanging van de slang is geregeld. Wel kunnen verzekeringsmaatschappijen eisen stellen aan de gasinstallatie. Het is zaak dat je dit uitzoekt bij het afsluiten van je polis. De meeste instanties gebruiken als stelregel dat je de slangen het beste kunt vervangen om de 3 jaar. Op de slangen staat meestal de datum van fabricage, zodat je makkelijk kunt bepalen hoe oud de slang is.

Brochure Gasveilig

Varen doe je Samen! heeft een brochure over gasveiligheid aan boord ontwikkeld.In de brochure ‘Gasveilig’ staat het volgende:

Slangen (ook slangen met aangewalste koppelingen) mogen niet zijn aangetast. Bekijk de slang jaarlijks. Een goede stelregel is dat de slangen maximaal drie jaar oud mogen zijn. Soms gaan ze langer mee. Als u twijfelt, kunt u het beste de slangen (laten) vervangen. Bij de installatie mag u alleen een slang gebruiken bij het cardanisch opgehangen kooktoestel. Deze moet aangewalste koppelingen hebben. Enige uitzondering hierop is als er slechts één toestel rechtstreeks wordt aangesloten op de gasfles. De meest gangbare slang is een goedgekeurde oranje propaanslang die voorzien is van een fabricagedatum. Er zijn ook goedgekeurde slangen met een rvs-mantel op de markt. Een slang mag niet langer zijn dan een meter (tenzij voorzien van een aangepaste koppeling). Voorkom knik en torsie en zorg voor een juiste afmeting van de gasslang. Slangen zonder koppelingen op tules zijn niet toegestaan.

Lees of download de brochure Gasveilig.

Goede, veilige vaart!