Varen in het buitenland. Wat heb je nodig?

publicatie:
07
-
08
-
2019
De eisen die in andere landen worden gesteld om met een recreatievaartuig te varen kunnen anders zijn dan in Nederland. We zetten hier een aantal zaken op een rij die je nodig hebt.

De eisen die in andere landen worden gesteld om met een recreatievaartuig te varen kunnen anders zijn dan in Nederland. We zetten hier een aantal zaken op een rij die je nodig hebt:

  • De meeste Europese landen accepteren het ICC (International Certificate of Competence). Vanaf 1 januari 2010 wordt het ICC direct in combinatie met het Klein Vaarbewijs op één document verstrekt. Op het ICC staat dan 'International Certificate for Operators of Pleasure Craft'. Heb je een vaarbewijs van voor deze datum, dan kun je dit vaarbewijs bij CBR laten omzetten naar het nieuwe exemplaar met ICC.
  • In het buitenland wordt er ook vaak een eigendomsbewijs van je schip gevraagd, waarmee je aantoont dat het jouw schip is. Hiervoor is in de meeste landen een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) nodig. Dit document is in het Engels, Frans en Nederlands opgesteld en bevat de gegevens van de eigenaar.
  • Daarnaast staat er in het ICP een beschrijving van het schip en de aanwezige apparatuur. Je kunt het ICP aanvragen bij de Koninklijke Nederlandsche Motorboot Club (KNMC) of het Watersportverbond.
  • Ook wordt er in sommige landen een bewijs gevraagd naar de verzekering van je schip. Zorg dus dat je een verzekeringsbewijs bij je hebt.
  • Als je een marifoon en/of radar aan boord hebt, zorg dan dat je hier de benodigde certificaten voor hebt en kan aantonen.

Nog een paar aanvullende documenten waar je aan moet denken zijn:

  • Een verklaring dat er BTW is betaald over het schip. Dit kan de aankoopnota van het schip zijn (waarop de BTW vermeld staat) of een BTW verklaring die je kunt aanvragen bij de douane
  • Zorg dat je altijd een bemanningslijst aan boord hebt, voor elke opvarende, met adres- en paspoortgegevens. Er zijn landen die boetes opleggen als dit niet in orde is.

Aanvullend voor varen op de Rijn:

Mocht je op de Rijn willen varen richting Duitsland, let dan op: Je hebt dan een Rijn Sportpatent nodig als je schip langer is dan 15 meter. Voor schepen onder de 15 meter voldoe je met een klein vaarbewijs.

Meer informatie vind je bij de Rijksoverheid.

Goede, veilige vaart!