Vaarwegbeperking Coenbrug en Brug Krommenie tijdens komende vaarseizoen

publicatie:
27
-
03
-
2023
Vaarseizoen 2023 staat in de startblokken en dit betekent dat het weer drukker gaat worden op het water. Vaarweggebruikers in de regio Zaanstreek en Waterland moeten dit vaarseizoen rekening houden met beperkte doorvaartmogelijkheden. De Coenbrug over de Zaan en de Brug Krommenie over de Nauernasche Vaart worden beiden niet bediend vanwege storingen aan de bruggen. Schippers moeten mogelijk een alternatieve route kiezen.

Coenbrug - de Zaan

De Coenbrug ligt in de A8 in Zaanstad over de Zaan. In 2021 is er storing opgetreden aan de Coenbrug. Hierbij is ernstige schade ontstaan aan de bewegende delen van de brug. Op het moment is de brug vastgezet en kan niet geopend worden. Dit betekent dat de Zaan ter hoogte van de Coenbrug dit vaarseizoen gestremd is voor schepen hoger dan 6,20 meter. In onderstaande video legt Rijkswaterstaat uit wat er aan de hand is met de Coenbrug:

Brug Krommenie  - Nauernasche Vaart

De Brug Krommenie ligt in de N203/N8 over de Nauernasche Vaart tussen Krommenie en Wormerveer. De Nauernasche Vaart was de omleidingsroute voor de Staande Mastroute vanwege de stremming van de Coenbrug over de Zaan. Sinds eind 2022 is de brug Krommenie in storing gegaan, met als gevolg een beperking van onbepaalde tijd voor scheepvaartverkeer hoger dan 2,70 meter.

Vaarseizoen 2023

Door zowel de storing van de Coenbrug en brug Krommenie, ziet de huidige situatie ten noorden van het Noordzeekanaal voor de vaarweggebruiker er als volgt uit.

Doorvaarthoogte <2,70 meter: Geen implicaties.

Doorvaarthoogte 2,70 – 6,20 meter: Via de Zaan of IJsselmeer/ Noordzee.

Doorvaarthoogte: > 6,20 meter: Alleen via IJsselmeer/ Noordzee

Voor varen over het IJsselmeer / Noordzee wordt geadviseerd u hierop voor te bereiden en te controleren of  uw vaartuig en vaardigheden hier voor geschikt zijn.

Bekijk hieronder de omvaarroute:

Bereid je reis voor met www.vaarweginformatie.nl of gebruik je vaarwegapp.

Goede, veilige vaart!