Havenbedrijf Rotterdam: Minder ongelukken in 2018

publicatie:
08
-
01
-
2019
In het Rotterdamse havengebied daalde het aantal ongelukken in 2018 van 129 naar 118, op een kleine miljoen scheepvaartbewegingen (zee- en binnenvaart). De grote olielekkage en de aanvaring tussen een sloep en watertaxi in mei waren de meest ingrijpende ongevallen, zo zegt havenmeester René de Vries.

In het Rotterdamse havengebied daalde het aantal ongelukken in 2018 van 129 naar 118, op een kleine miljoen scheepvaartbewegingen (zee- en binnenvaart). De grote olielekkage en de aanvaring tussen een sloep en watertaxi in mei waren de meest ingrijpende ongevallen, zo zegt havenmeester René de Vries bij de presentatie van de nautische cijfers over 2018.

Recreatievaart

Bij 14 van de 118 ongevallen was recreatievaart betrokken. “Rijkelijk veel voor zo’n kleine groep vaarweggebruikers. Daar willen we dit jaar wat aan doen”, aldus havenmeester René de Vries op zijn kantoor in het World Port Center. De havenmeester wil daar het komende jaar verandering in brengen. Onder meer door meer voorlichting te geven, maar als het nodig is ook door meer handhaving.

Veiligheid

De Vries vervolgt: “Afgelopen zomer werden we opgeschrikt door een incident tussen een sloep met passagiers en een watertaxi. Het was een ernstig ongeval en het had nog veel ernstiger kunnen zijn. In termen van risico vormen de passagiersvaart en recreatievaart een bijzondere categorie, omdat de mensen aan boord kwetsbaar zijn zijn. De gemeente Rotterdam heeft ambitieuze plannen en als havenmeester draag ik daar graag aan bij. De stad, de rivier en de scheepvaart moeten naast elkaar kunnen bestaan. Voor het Havenbedrijf is daarbij de veiligheid van primair belang.”

Regelgeving

De havenmeester heeft conclusies getrokken uit een nieuw risk assessment met stakeholders. De regelgeving voor snelheidsbeperking langs de oever en bij in- en uitvaren van havens moet beter tussen de oren van de vaarweggebruikers komen en het Havenbedrijf moet intensiever controleren op vaargedrag. Het gaat om basale regels als op elkaar letten, rekening houden met elkaar, netjes varen, recht oversteken, duidelijk zijn en uiteraard voldoen aan de verkeersregels.


(Foto: Eric Bakker)