Proef met waterstewards voor recreatievaart in Rotterdam

publicatie:
28
-
08
-
2020
In de weekends van 29-30 augustus en 5-6 september 2020 vindt op de Maas in Rotterdam een proef plaats met waterstewards. Ze moeten de waterrecreant vanaf het water helpen aan relevante informatie. De rol van de watersteward wordt vervuld door leden van de Dordtse Reddingsbrigade.

In de weekends van 29-30 augustus en 5-6 september 2020 vond op de Maas in Rotterdam een proef plaats met waterstewards. Ze moesten de waterrecreant vanaf het water helpen aan relevante informatie. De rol van de watersteward werd vervuld door leden van de Dordtse Reddingsbrigade.

De proef past in het beleid van het Havenbedrijf om de aandacht voor de recreatievaart te vergroten nu het steeds drukker wordt op het water in het centrum van Rotterdam. Eigenlijk stond de proef gepland voor Hemelvaart en Pinksteren, maar toen ging alle aandacht uit naar de corona-maatregelen op het water. Havenbedrijf hield nu alsnog de proef, zodat de bevindingen meegenomen kunnen worden in het beleid van 2021.

Dordtse Reddingsbrigade

De betrokken waterstewards behoren te beschikken over kennis van relevante wet- en regelgeving; plaatselijke bekendheid; bezit van Klein Vaarbewijs; een marifooncertificaat en goede contactuele eigenschappen. Ze zijn afkomstig van de Dordtse Reddingsbrigade, omdat die in het verleden een soortgelijke rol goed heeft vervuld tijdens de Wereldhavendagen.

Informatie verstrekken

De waterstewards voeren in rhibs van de reddingsbrigade op twee plaatsen: bij de monding van de Maashaven en bij de Van Brienenoordbrug. Ze spraken daar de varende recreant aan en verstrekten informatie door het uitdelen van voorlichtingsmateriaal, onder meer van Varen doe je Samen!, aan alle vaart behalve beroepsvaart.

Goede, veilige vaart! 

(Bron en foto: Port of Rotterdam)