Laag waterpeil belemmert binnenvaart

publicatie:
22
-
10
-
2018
Door gebrek aan neerslag is er inmiddels een laag waterpeil in de grote rivieren ontstaan, dat een nadelig effect heeft op de binnenvaart. Ook de voorspellingen voor de komende twee weken laten weinig neerslag zien.

Door gebrek aan neerslag is er inmiddels een laag waterpeil in de grote rivieren ontstaan, dat een nadelig effect heeft op de binnenvaart. Ook de voorspellingen voor de komende twee weken laten weinig neerslag zien. Door de beperkte diepgang kunnen schepen niet volledig geladen worden. Sommige schepen kunnen maar een derde vervoeren van hun normale capaciteit. Hierdoor moet er ook vaker heen en weer gevaren worden, dus wordt het scheepvaartverkeer drukker.

Hoofdstroom

Ook zijn er beperkingen bij het varen en de manoeuvres die schepen uitvoeren bij het varen. Zo moet er veel meer de hoofdstroom van de rivier aangehouden worden, omdat daar enkel nog genoeg water staat. Bij engtes kunnen schepen elkaar niet voorbijlopen, of moet tegengesteld verkeer op elkaar wachten om te passeren. De binnenvaart overlegt meer dan normaal via de marifoon bij oplopen en ontmoeten. Voor de recreatievaart is het verstandig om, bij aanwezigheid van een marifoon, deze goed uit te luisteren om te begrijpen hoe de beroepsvaart gaat handelen.

Door het lage water komt een winkelwagentje boven water op de IJssel   - © Foto: Sander Wels, via Twitter

Enkele aandachtspunten:

  • De binnenvaart heeft beperkte ruimte op de rivier, enkel in de hoofdloop van de rivier is genoeg diepgang. 
  • Maak bij engte van het vaarwater afspraken via de marifoon. De opvaart zal soms even moeten wachten. 
  • Luister uit op de marifoon. 
  • Let, als recreatievaart, op de zuiging van grote schepen. Bij minder water is deze zuiging groter. Houd afstand, wacht desnoods totdat een binnenvaartschip voorbij is. Schroom niet om een binnenvaartschip op te roepen via de marifoon als je dit nodig vindt. 
  • Bij te weinig water onder het schip, zul je snelheid terug moeten nemen om genoeg roerdruk te houden. Wees dus niet verrast als de scheepvaart voor je langzaam vaart. 

Op de Facebook groep van ‘Varen doe je Samen!’ staan regelmatig interessante blogs van binnenvaartschippers, ook over de droogte. Leuk en leerzaam om eens te lezen. Naar de Facebook-groep.

Meer over varen op de rivieren in het artikel: ‘Varen op de rivier met stroming, waar moet je op letten?

Actuele informatie vind je op de website van Rijkswaterstaat: Droogte en watertekort

Goede, veilige vaart!