Geslaagde praktijkdag Communautiek en Motorboot in Rotterdam

publicatie:
17
-
05
-
2016
Ruim dertig motorbootvaarders namen zaterdag 30 april deel aan een door Aurora Communautiek in samenwerking met Motorboot georganiseerde praktijkdag in Rotterdam. Verspreid over zes sloepen maakten de deelnemers vanuit de Rotterdam Marina kennis met het varen op een drukke rivier, temidden van de beroepsvaart. Het evenement maakte deel uit van de Dag van de Watersport 2016.

Ruim dertig motorbootvaarders namen zaterdag 30 april deel aan de praktijkdag in Rotterdam. Verspreid over zes sloepen maakten de deelnemersvanuit de Rotterdam Marina kennis met het varen op een drukke rivier, temiddenvan de beroepsvaart. Het evenement maakte deel uit van de Dag van deWatersport 2016.

Tijdens de praktijkdag‘Schipper mag in overvaren?’ werd vaartraining gegeven door zes ervareninstructeurs. Tijdens twee vaartochten op onder meer de NieuweWaterweg werd daarna de praktijk geoefend. Tijdens de praktijklessen kregen dedeelnemers aan boord van de zes sloepen tal van tips en trucs aangereikt voorbeter manoeuvreren en het veilig oversteken van een drukke vaarweg.

Iets opsteken
“Het leek ons leuk om eensop een ander vaargebied kennis te maken en ondertussen iets op te steken”,verklaarden Daniëlle en Will Janssen uit Roermond hun deelname aan depraktijkdag. Voor Nancy Hogendoorn en Eric de Wit uit Nijkerk was een ‘nareervaring’ bij het oversteken van het Amsterdam-Rijnkanaal met hun Doerak 850een van de redenen om mee te doen. “We hebben nog nooit op de grote rivierengevaren en die oversteek van het Amsterdam-Rijnkanaal was niet fijn”, verteltNancy. “We gingen keurig achter een groot cruise-schip langs, maar hadden nooitrekening gehouden met de enorme golfslag die dat schip veroorzaakte; weslingerden alle kanten op.” Beide stellen blikten aan het einde van de dag metveel plezier op de praktijkdag terug. “Ik heb vandaag geleerd dat je je schipgemakkelijker onder controle houdt als je manoeuvreert met de kont op de wind”,zegt Will Janssen. “En ook dat het bij het wegvaren van een kade niet per senodig is om een spring te gebruiken”, vult zijn vrouw Daniëlle aan. “Wijgebruikten altijd de voorspring om vrij te komen van de wal. Maar als je hetroer naar de wal legt, even kort gas geeft en vervolgens achteruit vaart, iszo’n spring helemaal niet nodig.” Ook Nancy Hogendoorn en Eric de Wit was hetachteruit wegvaren van de kade een eye-opener. “Leuk, als je dat soort tipskrijgt! Dat is precies waarop we hoopten. En voor wat betreft het omgaan met deberoepsvaart: ik ben vandaag een stuk zekerder geworden!”

Ook havenmeester Jan WillemKranendonk van Rotterdam Marina kijkt achteraf tevreden op het evenementterug. “Veel watersporters hebben angst voor het drukke water hier. Voor ons isde meerwaarde van zo’n praktijkdag dat motorbootvaarders ervaren dat het – als jeje verstand maar een beetje gebruikt – juist heel leuk varen is in deMaasstad.”

Organisator Hanno Boschverwacht dat de praktijkdag een vervolg krijgt. “Als ik op de reacties af ga,kan ik niet anders dan concluderen dat het voor iedereen een geweldige dag isgeweest. Ik denk dan ook, dat we het bij deze ene keer niet kunnen laten.”

Bron: blad Motorboot

No items found.