Rijkswaterstaat adviseert recreatievaart met 5 tips

publicatie:
25
-
04
-
2016
Met het recreatieseizoen op het water voor de deur geeft Rijkswaterstaat de recreatievaart 5 tips voor veilig varen op de rijksvaarwegen.

Met het recreatieseizoen op het water voor de deur geeft Rijkswaterstaat de recreatievaart 5 tips voor veilig varen op de rijksvaarwegen.

Met mooi weer wordt het weer druk op het water. Varen met een klein schip tussen de grote beroepsvaart (met schepen die een lengte tot wel 280 meter kunnen hebben) kan zorgen voor spannende en soms ook onveilige situaties. Als recreatieschippers de volgende 5 tips opvolgen, kunnen zij veilig en met plezier gebruik maken van de grotere rivieren, kanalen en grote wateren.

Tip 1: Houd zoveel mogelijk stuurboordwal (rechts dus)

Het is belangrijk, net als op de weg, om zoveel mogelijk rechts te varen. Zo kunnen schepen elkaar veilig passeren.

Een groot schip kan niet direct vaart minderen of uitwijken. Pas daarom je koers en je snelheid aan. Maak indien aanwezig gebruik van de speciale recreatiegeulen, je herkent ze aan de rood-wit en groen-wit gestreepte markering aan de zijkant van de vaarweg. Veilig oversteken? Maak gebruik van de knooppuntenboekjes van www.varendoejesamen.nl.

Tip 2: Houd rekening met de dode hoek van de beroepsvaart

Vaar niet te dicht voor (grote) schepen uit en kijk regelmatig opzij en achterom. De dode hoek van een binnenvaartschip kan soms wel 350 meter lang zijn! Vuistregel: als je de stuurhut van het schip niet kan zien, kan de schipper jou ook niet zien.

Tip 3: Zorg dat je rondom goed zicht hebt als je achter het roer staat

Vermijd obstakels in je zicht zoals zeilen en masten, houd ramen van de stuurhut vrij en zorg ook dat mede-opvarenden niet in je zicht staan.

Tip 4: Ken de vaarregels

In onder andere het Binnenvaartpolitiereglement lees je met welke vaarregels je rekening moet houden. Zorg ook dat je weet wat boeien, borden en tekens betekenen. Onze mobiel verkeerleiders geven voorlichting en waarschuwingen, maar handhaven ook indien nodig.

Tip 5: Bereid je reis goed voor

Ga goed voorbereid de vaarweg op: Hoe is het weer? Zijn er geplande of ongeplande stremmingen? Op welke tijden worden de sluizen en bruggen bediend? Al deze informatie staat op www.vaarweginformatie.nl. Ook op www.rws.nl/recreatievaart en www.varendoejesamen.nl is nuttige informatie te vinden voor de reisvoorbereiding.

Meer maatregelen

Naast het geven van de 5 tips bevordert Rijkswaterstaat de veiligheid van de recreatievaart door op bepaalde trajecten de beroeps- en recreatievaart van elkaar te scheiden met behulp van recreatiegeulen. In sluizen worden waar mogelijk beroepsvaart en recreatievaart apart van elkaar geschut. Op drukke sluizen zet Rijkswaterstaat in de zomer stewards in om watersporters te helpen deze snel en veilig te passeren. Tot slot geven de mobiel verkeersleiders op het water voorlichting en handhaven zij de vaarregels.

Varen doe je samen

Rijkswaterstaat is partner van Varen doe je Samen. In dit samenwerkingsverband wordt aan de veiligheid op alle wateren gewerkt. Meer informatie hierover is te vinden op www.varendoejesamen.nl.

No items found.