Social Media op het Water?

publicatie:
19
-
01
-
2017
Met de opkomst van het digitale tijdperk, het mobiele internet en de smartphone, is onze nieuwsvergaring behoorlijk veranderd. Nieuws bereikt ons veel en vaker online en realtime.  Ook op nautisch gebied is er veel actueel nieuws te vinden op social media, die van nut kan zijn voor een veilige vaart. Wie checkt niet met regelmaat het weerbericht via z’n smartphone tijdens zijn vaartocht? Nieuws via social media is geen vervanging voor uw reisvoorbereiding, navigatie, gebruik almanak etc, maar het kan wel een goede aanvulling zijn en veel actuele informatie opleveren die bruikbaar is voor uw vaart. Daarnaast is deze informatie vaak online, direct op uw smartphone of tablet, beschikbaar. Ook 'Varen doe je Samen!' en alle partners zijn aanwezigheid op diverse social media platformen. Zo stimuleert en traint Rijkswaterstaat hun verkeersleiders te water om relevante en actuele berichten te posten op Twitter over wat zij zoal tegenkomen in de praktijk, bijvoorbeeld over calamiteiten, stremmingen, weersomstandigheden en zo meer.

Met de opkomst van het digitale tijdperk, het mobiele internet en de smartphone, is onze nieuwsvergaring behoorlijk veranderd. Nieuws bereikt ons veel en vaker online en realtime. 

Ook op nautisch gebied is er veel actueel nieuws te vinden op social media, die van nut kan zijn voor een veilige vaart. Wie checkt niet met regelmaat het weerbericht via z’n smartphone tijdens zijn vaartocht?

Nieuws via social media is geen vervanging voor uw reisvoorbereiding, navigatie, gebruik almanak etc, maar het kan wel een goede aanvulling zijn en veel actuele informatie opleveren die bruikbaar is voor uw vaart. Daarnaast is deze informatie vaak online, direct op uw smartphone of tablet, beschikbaar.

Ook 'Varen doe je Samen!' en alle partners zijn aanwezigheid op diverse social media platformen. Zo stimuleert en traint Rijkswaterstaat hun verkeersleiders te water om relevante en actuele berichten te posten op Twitter over wat zij zoal tegenkomen in de praktijk, bijvoorbeeld over calamiteiten, stremmingen, weersomstandigheden en zo meer.

Onderstaand een overzicht van belangrijke social media accounts van onze partners die de moeite waard zijn om te volgen:

· ‘Varen doe je Samen!’ onderhoudt zeer actief een Twitteraccount via @varendoejesamen met actueel vaarnieuws, stremmingen, weerswaarschuwingen en nog veel meer. Ook via Facebook zijn zij te vinden via ‘Veilig Varen’. #VDJS verzamelt ook relevant nieuws en updates van al hun partners en post deze op hun social media accounts.
· Rijkswaterstaat geeft actuele informatie over vaarwegen, stremmingen, storingen etc. Te volgen via @Rijkswaterstaat. Ook zijn er tientallen verkeersleiders te water van RWS die met grote regelmaat relevante informatie posten. Als u op Twitter zoekt naar ‘verkeersleider Rijkswaterstaat’ kunt u deze vinden. Ook via Facebook verspreidt RWS relevant nautisch nieuws.
· BLN/Schuttevaer, de branchevereniging voor de binnenvaart, heeft meerdere accounts op Twitter die actief zijn. @KSVSchuttevaer en @BLN_tweets. Daarnaast ook op Facebook onder ‘Koninklijke BLN-Schuttevaer’.
· Het Watersportverbond onderhoudt 2 relevante Twitteraccounts, te weten @watersportNL en @Vaarinformatie en op Facebook onder ‘Watersportverbond’.
· De KNRM onderhoudt op Twitter een hoofdaccount via @KNRM, daarnaast hebben diverse afdelingen in het land eigen accounts. Veel informatie over actuele reddingsacties, maar ook over preventie etc. Ook op Facebook heeft de KNRM een pagina.
· De ANWB heeft water gerelateerde accounts op Twitter onder @waterkampioen en @ANWBWaterkaart. Op Facebook onder ‘ANWB Waterkampioen’
· De Unie van Waterschappen onderhoudt zeer actief een account op Twitter via @waterschappen. Veel info over vaarwegen, waterkwaliteit, oeverbescherming etc.
· Havenbedrijf Amsterdam onderhoudt actief 2 Twitteraccounts met relevante info via @HavenAmsterdam en @HavenmeesterNZK. (Noorzeekanaal gebied) en in het Engels via @PortofAmsterdam. Ook op Facebook te vinden via ‘Havenbedrijf Amsterdam’
· Havenbedrijf Rotterdam onderhoudt 2 actieve accounts op Twitter met zeer relevant nieuws voor vaarweggebruikers via @HavenRotterdam en @De_Havenmeester en in het Engels via @PortofRotterdam
· Platform Waterrecreatie via Twitter @Waterplatform en op Facebook via ‘Waterrecreatie Platform’
· Sportvisserij Nederland onderhoudt actief een account op Twitter via @SportvisserijNL. Ook op Facebook hebben zij een pagina onder ‘Sportvisserij Nederland’
· Waterrecreatie Nederland onderhoudt actief een Twitteraccount via @H2Orecreatie met veel nieuws over vaarwegen, vaarwegbeheer, het Nederlandse vaarwegennet en meer.
· De Hiswa, branchevereniging voor de watersportindustrie, is actief op Twitter via @HISWAVereniging en @HISWAtewater en @HISWAamsterdam
· De Reddingbrigade heeft ook meerdere actieve accounts per regio op Twitter. Hun hoofdaccount is @KNBRD en op Facebook via ‘Reddingbrigade Nederland’
· Alle provincies onderhouden accounts via Twitter met algemeen nieuws en soms ook water gerelateerd nieuws. Te vinden via de zoekterm ‘Provincie’
· Politie Nederland is zeer actief op Twitter met diverse accounts per provincie, maar ook veel accounts van agenten te water zelf. Enkele grote accounts met relevant water gerelateerd nieuws zijn @toezichttewater en @PolitieLE. Ook op Facebook zijn er pagina’s, vaak per regio.

No items found.