De ‘Varen doe je Samen!’ Knooppunten

Al jaren geeft VDJS voorlichting over drukke vaar-knooppunten in heel Nederland, vooral waar veel recreatie- en beroepsvaart elkaar tegenkomt.

Een vaarwegknooppunt is een drukke locatie op de vaarweg waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie. In de ‘Knooppuntenboekjes’ staan per regio de belangrijkste vaarwegknooppunten beschreven. Superhandig voor je reisplanning. Zeker als je eens ergens gaat varen waar je de situatie niet zo goed kent.

De knooppuntenboekjes zijn via de VDJS Website te vinden onder ‘Knooppunten’, of klik op de afbeelding hiernaast.
Je kunt deze per regio bekijken, downloaden en/of vervolgens uitprinten. Je kunt een regio aanklikken op de kaart van Nederland waar vervolgens de bijbehorende knooppunten worden aangegeven.

Help mee en meld onveilige vaarsituaties:

Ook via je mobiele telefoon of tablet kun je de Knooppunten bekijken. Ook offline! Wel zo handig aan boord. Via de Safeguider App (IOS en Android) en de 'Varen doe je Samen!' App (IOS en Android) kun je de App ’s vinden. Je vindt er een handige checklist, tevens kun je onveilige situaties melden. Zo help je vaarwegbeheerders om de veiligheid verder te verbeteren. VDJS krijgt via hun partners, waaronder vaarwegbeheerders en van vaarweggebruikers de informatie om de knooppunten samen te stellen. VDJS zorgt elk jaar voor een nieuwe update.

Aan de hand van de aangegeven routes op de kaarten kun je zien hoe je deze knooppunten op een veilige en vlotte manier kunt passeren. Het zijn adviezen, je kunt namelijk ook op andere manieren de knooppunten oversteken, tenzij er een verplichting geldt. De kaarten zijn een aanvulling op de officiële waterkaarten. Ze zijn dus niet bedoeld om op te navigeren. Lees voor vertrek de teksten over de te passeren vaarwegknooppunten en bestudeer de kaarten. Dan ga je goed voorbereid op reis.

Gebruik aan boord altijd de meest recente waterkaart (bijvoorbeeld ANWB, Stentec, PC Navigo, Navionics, of andere geschikte kaarten) en de ANWB-Wateralmanak.

Voorbeeld: Varen op Het IJ

Stel, je wilt per boot Amsterdam een keer bezoeken. Je komt daar niet regelmatig en bent niet goed bekend met de vaarsituatie. Het IJ is een druk vaarwater, dus van tevoren je reis plannen en informatie inwinnen over dit vaarwater is belangrijk. Naast de informatie die je op de waterkaart en in de almanak vindt, is het VDJS-knooppunt over Het IJ een overzichtelijke bron van informatie. Je ziet kaartjes van Het IJ met aanbevolen vaarroutes. Ook wordt er in de tekst belangrijke informatie verstrekt over o.a. marifoonkanalen, vaargeulen en afwijkende regelgeving. Zo geldt er op Het IJ een verplichting om stuurboord wal te varen.

Op Het IJ zijn o.a. speciale vaargeulen (met aanvullende markering) en een voorgeschreven oversteekplaats als je de Oranjesluizen aanloopt.

De informatie van de VDJS Knooppunten is bij diverse aanbieders van digitale waterkaarten in Nederland verwerkt. Vaak kun je in een aparte laag de knooppunten vinden, wel moet je deze in het menu vaak even aanzetten/aanvinken.

VDJS beschrijft knooppunten in heel Nederland, van Delfzijl tot aan de sluis van Ternaaien in Zuid-Limburg, van de grote rivieren en Deltawateren tot aan de Waddenzee. Zeker de moeite waard om ze eens te bekijken en te gebruiken bij je tochtplanning.
 

© 2018 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring