De 'Varen doe je Samen!' Knooppunten

publicatie:
24
-
07
-
2018
Al jaren geeft Varen doe je Samen voorlichting over drukke vaarweg knooppunten in heel Nederland, vooral waar veel recreatie- en beroepsvaart elkaar tegenkomt. Een vaarweg knooppunt is een drukke locatie op het water waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie. In de ‘Knooppuntenboekjes’ staan per regio de belangrijkste vaarwegknooppunten beschreven. Lees er meer over en download de knooppunten.

Al jaren geeft Varen doe je Samen! voorlichting over drukke vaar-knooppunten in heel Nederland, vooral waar veel recreatie- en beroepsvaart elkaar tegenkomt. Zo'n vaarwegknooppunt is een drukke locatie op de vaarweg waar sprake kan zijn van een verkeersonveilige situatie. Vroeger werd er papieren ‘Knooppuntenboekjes’ per regio gedrukt, waarin de belangrijkste vaarwegknooppunten beschreven stonden. Superhandig voor je reisplanning. Zeker als je eens ergens gaat varen waar je de situatie niet zo goed kent.

De knooppuntenboekjes zijn tegenwoordig via deze website te vinden onder ‘Knooppunten’, of klik op de afbeelding hiernaast. Je kunt deze per regio bekijken, downloaden en/of vervolgens uitprinten. Je kunt een regio aanklikken op de kaart van Nederland waar vervolgens de bijbehorende knooppunten worden aangegeven.

Vlot en veilig passeren

Aan de hand van de aangegeven routes op de kaarten kun je zien hoe je deze knooppunten op een veilige en vlotte manier kunt passeren. Het zijn adviezen, je kunt namelijk ook op andere manieren de knooppunten oversteken, tenzij er een verplichting geldt. De kaarten zijn een aanvulling op de officiële waterkaarten. Ze zijn dus niet bedoeld om op te navigeren. Lees voor vertrek de teksten over de te passeren vaarwegknooppunten en bestudeer de kaarten. Dan ga je goed voorbereid op reis.

Gebruik aan boord altijd de meest recente waterkaart (bijvoorbeeld ANWB, Stentec, PC Navigo, Navionics, of andere geschikte kaarten) en de ANWB-Wateralmanak. De knooppunten van Varen doe je Samen! zijn ook in diverse digitale navigatieprogramma's opgenomen


Voorbeeld: Varen op Het IJ

Stel, je wilt per boot Amsterdam een keer bezoeken. Je komt daar niet regelmatig en bent niet goed bekend met de vaarsituatie. Het IJ is een druk vaarwater, dus van tevoren je reis plannen en informatie inwinnen over dit vaarwater is belangrijk. Naast de informatie die je op de waterkaart en in de almanak vindt, is het VDJS-knooppunt over Het IJ een overzichtelijke bron van informatie. Je ziet kaartjes van Het IJ met aanbevolen vaarroutes. Ook wordt er in de tekst belangrijke informatie verstrekt over o.a. marifoonkanalen, vaargeulen en afwijkende regelgeving. Zo geldt er op Het IJ een verplichting om stuurboord wal te varen.


Op Het IJ zijn o.a. speciale vaargeulen (met aanvullende markering) en een voorgeschreven oversteekplaats als je de Oranjesluizen aanloopt.

De informatie van de VDJS Knooppunten is bij diverse aanbieders van digitale waterkaarten in Nederland verwerkt. Vaak kun je in een aparte laag de knooppunten vinden, wel moet je deze in het menu vaak even aanzetten/aanvinken.

VDJS beschrijft knooppunten in heel Nederland, van Delfzijl tot aan de sluis van Ternaaien in Zuid-Limburg, van de grote rivieren en Deltawateren tot aan de Waddenzee. Zeker de moeite waard om ze eens te bekijken en te gebruiken bij je tochtplanning.

Goede, veilige vaart!No items found.