Helga van Leur reikt Milieuonderscheiding Blauwe vlag uit

publicatie:
11
-
05
-
2023
De trend om duurzaam met toerisme en recreatie om te gaan neemt nog steeds toe. Dit is onder meer te zien aan de toename van het aantal Blauwe Vlag jachthavens en stranden in ons land. Blauwe Vlag is de internationale milieu- en duurzaamheidsonderscheiding van FEE International. Op 11 mei reikte Helga van Leur deze onderscheidingen uit op het strand van de Wassenaarse Slag. De gemeente Wassenaar was gastheer van de jaarlijkse Blauwe Vlag uitreiking. In totaal zijn dit jaar 61 stranden en 134 jachthavens gecertificeerd.

Blauwe Vlag

De Blauwe Vlag wordt elk jaar uitgereikt door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK). Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de stichting overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenning- en kwaliteitssymbool voor schone stranden met goede waterkwaliteit en veilige en schone jachthavens. De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft in Nederland 195 Blauwe Vlaggen toegekend: 134 aan jachthavens en 61 aan stranden. Dit is een toename van 6 nieuwe locaties.

Vrijwillige en lange relatie met Blauwe Vlag

De locaties vragen de Blauwe Vlag onderscheiding vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder op dit gebied heeft geleverd. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen. De campagne van de Blauwe Vlag is in 1987 wereldwijd gestart, zo ook in Nederland. Stranden en jachthavens vragen jaarlijks deze internationale erkenning aan. Zo heeft jachthaven Marina Port Zélande voor de 30e keer(!) op rij deze erkenning. Alleen jachthaven Terschelling participeert langer, al sinds het begin van Blauwe Vlag in Nederland. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieu organisatie.

10 jaar Groene Wimpel Koplopers

In 2012 hebben 8 jachthavens in Nederland besloten méér te doen dan de internationale Blauwe Vlag eist. Zij richten zich nóg meer op MVO binnen de bedrijfsvoering. Deze groep, bestaande uit de jachthavens Wetterwille, Het Anker, Terschelling, Rhoon, Marnemoende, Uitgeest, Waterland en Delta Marina, ontvingen daarvoor de Groene Wimpel. Dit jaar verdienen zij de Groene Wimpel voor de 10e keer. Deze groep van koplopers is inmiddels gegroeid tot 26 jachthavens met een Groene Wimpel. © foto boven: Facebook

Watersportcentrum Maasbommel