Unie van Waterschappen: Zwemseizoen is weer gestart

publicatie:
04
-
05
-
2021
Op 1 mei is het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater weer gestart, zo meldt de Unie van Waterschappen. In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen locaties waar veilig in gezwommen kan worden. Op de website zwemwater.nl of in de zwemwaterapp is te vinden welke dat zijn.

Op 1 mei is het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater weer gestart, zo meldt de Unie van Waterschappen. In Nederland zijn meer dan 700 officieel aangewezen locaties waar veilig in gezwommen kan worden. Op de website zwemwater.nl of in de zwemwaterapp is te vinden welke dat zijn.  Als je gaat varen, houd er dan dus rekening mee dat je zwemmers in het water kunt tegenkomen. 

De Unie van Waterschappen roept mensen op uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties te zwemmen. Daar worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemlocaties staan op www.zwemwater.nl. Bij de zwemlocatie zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Op de website Zwemwater.nl staan verschillende goede tips voor wie gaat zwemmen in rivieren en kanalen waar ook beroepsvaart en recreatievaart actief is.

Waterkwaliteit

Op de informatieborden wordt de kwaliteit van het zwemwater volgens EU-richtlijnen aangegeven in 4 kwaliteitsklassen. Deze kwaliteitsklassen zeggen iets over de waterkwaliteit gedurende de afgelopen jaren. Daarnaast staat er ook informatie op over de actuele kwaliteit. De waterschappen werken aan een goede waterkwaliteit en blijven de waterkwaliteit monitoren.

Zwemmen in coronatijd

Op iedere zwemlocatie moeten de hygiëneregels in verband met het coronavirus toegepast worden. Check voor het zwemmen of er bij een zwemlocatie bepaalde voorwaarden gelden vanwege het coronavirus. Ook deze informatie staat op zwemwater.nl.

Zwemwater-app

In de gratis zwemwater-app staat een overzicht van alle officiële zwemlocaties in Nederland. Per officieel aangewezen zwemlocatie is te zien wat de kwaliteit van het zwemwater is, wanneer de kwaliteit voor het laatst is gecontroleerd en wanneer er weer een controle is. Ook zie je of een locatie mogelijk gesloten is. De app is een initiatief van de Unie van Waterschappen, Rijkswaterstaat en het Interprovinciaal Overleg. Download de gratis zwemwater-app voor Apple of Android

Goede, veilige vaart!