Vaar mee met de praktijk(er)vaartocht op de Amsterdamse grachten

publicatie:
15
-
04
-
2019
Vaar mee met de 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartochten op de Amsterdamse grachten.

Vaar mee met de 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartocht op de Amsterdamse grachten. Op 16 juni 2019 worden er weer een praktijkmiddag georganiseerd. 

Theorie en praktijk

Na een kort blokje theorie wordt met de ruime sloep (7,5 x 2,5 meter met 42 pk inboard diesel) van vaarschool Bateaulien een interessante route gevaren over onder andere de Amstel en Prinsengracht (rondvaartroute) waar diverse lastige kruispunten worden gepasseerd met veel ander scheepvaartverkeer.

Door Amsterdam

Via de Houthavens, het IJ en de Zwanenburgwal varen we terug naar de Amstel. Onderweg komen we op de grachten rondvaartboten tegen in allerlei uitvoeringen en – afhankelijk van het weer – ook waterfietsen, kano's, roeiers en andere pleziervaart. Op het IJ kunnen we (snelvarende) veerponten, kegelschepen, grote zandschepen van de Noord/Zuidlijn, koppelverbanden en ander beroepsmatig bulkvervoer tegenkomen en natuurlijk ook recreatievaart.

Ervaring opdoen

Je kunt prachtig varen op de Amsterdamse grachten en veel recreatievaarders willen graag meer ervaring opdoen, om bijvoorbeeld de voorrangsregels te kennen en weten waar zij op moeten letten. Er is vaak een beetje stroming bij de keersluizen en de gespreksdiscipline over de marifoon is niet helemaal standaard.

Uniek vaargebied

De grachten zijn een uniek vaargebied, maar door de drukte, de vele haakse bochten, engtes en verschillende brughoogtes is het wel opletten geblazen. Veel mensen varen een rondje over de grachten en het IJ. Het IJ is weer helemaal anders, ook daar is het opletten. Deze 'Varen doe je Samen!' praktijk(er)vaartocht neemt alle facetten van het varen in Amsterdam mee. Het programma is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart op de grachten, maar natuurlijk ook op overige vaarweggebruikers. Aan boord zijn uiteraard waterkaarten en een portable marifoon. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn: 

  • Varen doe je samen (beperkingen beroepsvaart & gewenst vaargedrag recreatievaart) 
  • Plaats op de vaarweg 
  • Reglementen en verkeerstekens 
  • Vaarsnelheid en hinderlijke golfslag 
  • Onderlinge communicatie 
  • Rondom zicht 
  • Overdragen algemene kennis en ervaringen

Kosten en aanmelden

De kosten bedragen € 50,- per persoon inclusief koffie of thee. Je kunt je aanmelden via info@varendoejesamen.nl onder vermelding van naam, adres en contactgegevens, aantal personen. Let op: er zijn maximaal 10 plaatsen aan boord. Na aanmelding ontvang je praktische informatie zoals de route, parkeren en kledingadvies.

Globaal programma   

Zondag 16 juni 2019

14.00 uur        Ontvangst, kennismaking en uitleg programma 

14.30 uur        Trossen los 

17.00 uur        Terug aan wal en nabespreking 

17.30 uur         Afsluiting 

Voor het varen in en om Amsterdam kun je de VaarWater-app van Waternet raadplegen. Bekijk ook de video van de Politie Amsterdam met tips om veilig door de Amsterdamse grachten te varen. 

Deelnemers nemen geheel voor eigen risico deel aan de praktijkdag. De organisatie accepteert geen enkele aansprakelijkheid voor materiële schade of persoonlijk letsel veroorzaakt in samenhang met of voor, gedurende of na de praktijkdag.