Vaarinformatie Waddenzee gebundeld in RiverGuide-app

publicatie:
30
-
07
-
2019
Rijkswaterstaat heeft alle relevante beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie.

Rijkswaterstaat heeft alle relevante beschikbare informatie over getijden, golfhoogten, waterstanden, waterdiepten, boeienposities en stromingsgegevens van de Waddenzee laten bundelen in de RiverGuide Recreant-app. Door deze update kunnen vaarrecreanten op de Waddenzee sneller bij relevante informatie, waardoor de wadtocht voorspoediger kan verlopen.

Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de nautische veiligheid op de Waddenzee en  heeft veel informatie beschikbaar voor vaarweggebruikers om een veilige tocht van- en naar de Waddeneilanden te maken. Deze informatie blijkt echter lastig te vinden, zeker als je niet dagelijks op het Wad vaart. Het grote voordeel van de app is dat deze nu alles bundelt.

Hulp van de Wadvaarders

De app is begin dit jaar gepresenteerd tijdens de Wadvaardersdag in Harlingen. Daar is gelijk een groep geformeerd die de app onlangs twee weken getest heeft. Dat zorgde voor een aantal aanpassingen, waardoor de app nu klaar is voor gebruik.

RWS-projectleider Floris van Bentum: ,,RWS beschikt over veel informatie die ook voor de watersporter geschikt is. We begrijpen dat als je niet dagelijks vaart op het Wad, dit soms moeilijk te vinden is. Dat verbeteren we nu door alles te bundelen in de app. Zo maken we de informatie toegankelijker en overzichtelijker. Enerzijds als dienst, maar zeker ook om de veiligheid te vergroten.” 


Werelderfgoed Waddenzee

De app is vanaf nu te downloaden in de App Store en in Google Play. De app was al gratis te gebruiken. De update over het Wad wordt ook gratis ter beschikking gesteld, vanwege het tienjarig jubileum van de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee.

Reisvoorbereiding

De Waddenzee is een niet te onderschatten vaargebied met getijstromen en ondieptes. Varen op het Wad vraagt goede reisvoorbereiding en ervaring. Verzamel vaarinformatie en weerberichten. Maak je schip ‘zeeklaar’, (zie de VDJS brochure ‘Veiligheid aan boord’ ). Luister op de marifoon naar de verkeersposten (Brandaris VHF 2, Schiermonnikoog VHF 5, Centrale Meldpost Waddenzee VHF 4). Bestudeer voor vertrek de kaart(en) en het VDJS-vaarknooppuntenboekje Waddenzee.  

Samenwerking

RiverGuide is een samenwerking van Rijkswaterstaat, diverse havenbedrijven en enkele provincies. RiverGuide bundelt informatie van Rijkswaterstaat en andere vaarwegbeheerders en is bedoeld om de veiligheid en doorstroming te bevorderen.


Foto: Drukte op het Wad bij de HT-race: Rijkswaterstaat Luchtsurveillance