Vaarquiz-vraag: Welke navigatieverlichting?

publicatie:
03
-
11
-
2020
De vraag: Welke navigatieverlichting moet een klein zeilschip met een lengte van 9 meter dat tevens de motor gebruikt voeren? Lees hier het antwoord!

Het is belangrijk om op het water goed op de hoogte te zijn van de vaarregels, om zo gevaarlijke situaties te voorkomen. Iedere maand stelt Varen doe je Samen! op onze social-media-kanalen een quizvraag. Het juiste antwoord, met toelichting, volgt een paar dagen later via de website. Hieronder het antwoord op de quizvraag van oktober.

De Vaarquiz-vraag: navigatieverlichting

Welke navigatieverlichting moet een klein zeilschip met een lengte van 9 meter dat tevens de motor gebruikt voeren?

  1. Driekleurenlicht, boordlichten en heklicht. 
  2. Wit toplicht, boordlichten en heklicht. 
  3. Boordlichten en heklicht. 
  4. Driekleurenlicht (boordlichten en heklicht gecombineerd in een lantaarn) en onder dit licht een wit toplicht.

Het juiste antwoord: B

Het juiste antwoord op de vaarquiz-vraag van deze maand is B: een wit toplicht, boordlichten en heklicht. Als een zeilschip namelijk de motor start, wordt het een motorschip en dient ook de verlichting te voeren van een motorschip, dus een wit toplicht, boordlichten en heklicht. 

Sommige zeiljachten hebben een driekleurenlicht (boordlichten en heklicht gecombineerd in een lantaarn). Het is niet handig om je schip hier enkel mee uit te rusten omdat je hiermee niet de vereiste verlichting kunt voeren als je gaat motoren.

Goede, veilige vaart!