Update: Stremming hefbrug Boskoop en Gouwe per 21 november opgeheven

publicatie:
20
-
11
-
2019
De hefbrug over de Gouwe bij Boskoop is gestremd tot 21 november. De hefbrug Boskoop kan woensdag 20 november na de avondspits vanaf 20.00 uur weer gebruikt worden door het wegverkeer. Voor de scheepvaart is de stremming de volgende ochtend (21 november) vanaf 9.00 uur opgeheven.

Update: De hefbrug Boskoop kan woensdag 20 november na de avondspits vanaf 20.00 uur weer gebruikt worden door het wegverkeer. Voor de scheepvaart is de stremming de volgende ochtend (21 november) vanaf 9.00 uur opgeheven. 

De hefbrug over de Gouwe bij Boskoop is sinds 10 oktober afgesloten. De provincie heeft geconstateerd dat de brug zonder het nemen van maatregelen op dit moment constructief onveilig is. Niet alleen is de brug afgesloten voor wegverkeer, ook de vaarweg is gestremd.

Stremming Gouwe

De stremming van de Gouwe heeft veel impact. De vaarweg is druk bevaren door beroepsvaart en maakt ook deel uit van de Staande Mast Route voor recreatievaart. De provincie Zuid-Holland laat weten dat de stremming in ieder geval tot eind oktober zal duren. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart. Er is begonnen met het verstevigen van de constructie van de heftorens. Ook is onderzocht welke verdere maatregelen nodig zijn. In beide torens wordt nu een aanvullend windverband aangebracht, dat zorgt voor stabiliteit bij harde wind. Ook worden enkele verbindingspunten, die aangetast zijn door roest, hersteld.

Overlast scheepvaartverkeer

De provincie doet er naar eigen zeggen alles aan om de overlast voor scheepvaartverkeer zo veel als mogelijk te beperken. Zo is eind vorige week bestemmingsverkeer mogelijk gemaakt. Om onveilige en onduidelijke situaties te voorkomen zijn ballenlijnen neergelegd. Enkele schippers hebben een verzoek ingediend om doorgelaten te mogen worden, bijvoorbeeld voor werkzaamheden aan de kade of om een bedrijf te bereiken. Deze verzoeken worden steeds individueel beoordeeld.

Omvaren recreatievaart

Veel recreatieschippers zijn van plan de komende weken hun schepen naar de winterstalling te varen en hebben mogelijk last van deze stremming. Zolang de hefbrug Boskoop is gestremd kan recreatievaart gebruik maken van de volgende omleidingsroute:

  • Rotterdam - Delft: via de Schie / Rijn-Schiekanaal
  • Delft - Rijswijk: via Rijn-Schiekanaal
  • Rijswijk - Leiden: via Rijn-Schiekanaal
  • Leiden - Leiderdorp: via Rijn-Schiekanaal
  • Leiderdorp - Alphen aan den Rijn: via Oude Rijn.

Op de Schie, het Rijn-Schiekanaal bij Delft en bij de sluis Leidschendam worden werkzaamheden uitgevoerd. Hiervoor gelden venstertijden voor de doorvaart. Lees hierover meer in het artikel 'Stremming Rijn-Schiekanaal door werkzaamheden aan sluis Leidschendam'.

Constructie

De onveilige situatie is ontstaan doordat er in de jaren negentig voetpaden aan de brug zijn gemaakt, zo liet gedeputeerde Floor Vermeulen op een ingelaste persconferentie weten. De constructie had toen verstevigd moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Dat kwam aan het licht nadat er roest was ontdekt aan de brug. De brug is nu simpelweg niet stevig genoeg, en mag pas weer gebruikt worden als de verstevigingen zijn aangebracht. 

De stremming betekent dat er geen doorgaande verbinding is over de Gouwe, scheepvaart moet gebruikmaken van een omleidingsroute. Gedeputeerde Floor Vermeulen: “Ik begrijp dat de situatie zorgt voor veel onzekerheid bij bedrijven, dat vind ik heel vervelend. Maar de veiligheid staat voorop. De veiligheid van de hefbrug en daarmee van de vaarweggebruikers moet allereerst gewaarborgd zijn. We zijn in contact met vertegenwoordigers van bedrijven en houden hen voortdurend op de hoogte van de situatie.” Ook is er een website met veelgestelde vragen aangemaakt.

Onderzoek andere bruggen

Daarnaast is er een onderzoek gestart naar twee soortgelijke bruggen in de provincie Zuid-Holland, die van Waddinxveen en Gouwesluis. Er zijn geen aanwijzingen dat deze bruggen op dit moment niet veilig zijn.

(© Foto boven: Michiel Verbeek, via Wikipedia)