Praktijkdag Waddenzee 2019: ‘Doe één moeilijk ding tegelijk’

publicatie:
26
-
03
-
2019
Op zaterdag 23 maart 2019 organiseerden Scheepswijs en ‘Varen doe je Samen!’ de praktijkdag Waddenzee. Deze informatieve dag is bedoeld voor schippers die zich willen voorbereiden om met hun eigen schip het Wad over te steken.

Op zaterdag 23 maart 2019 organiseerden Scheepswijs en ‘Varen doe je Samen!’ de praktijkdag Waddenzee. Deze informatieve dag is bedoeld voor schippers die zich willen voorbereiden om met hun eigen schip het Wad over te steken.

De gewone veerboot

De praktijkdag begon in alle vroegte in de vertrekhal van Rederijk Doeksen in Harlingen, waarvandaan de deelnemers met de gewone veerboot richting Terschelling vertrokken. Aan boord werd direct gestart met de eerste opdracht: kijk bij het verlaten van de haven goed om je heen en let op boeien, wind en stroming. Tijdens de praktijkopdracht onder leiding van Gilbert de Bruin, cartograaf bij de Dienst der Hydrografie moesten de deelnemers hun waarnemingen daarna op papier zetten. Gilbert vertelde aan de hand hiervan meer over de werkzaamheden van de Dienst der Hydrografie, zoals bijvoorbeeld het updaten van de kaarten van de Waddenzee. 

Onder het genot van koffie en appeltaart konden er vervolgens vragen gesteld worden aan Gilbert, Eef Dijkstra van ‘Varen doe je Samen!’ en Peter Fokkens van Scheepswijs. Allemaal zijn ze goed bekend met het varen op de Waddenzee. Na aankomst in Terschelling bezochten de deelnemers de brug van de veerboot, waar kapitein Jaap Ruige van Rederij Doeksen vol enthousiasme vertelde over zijn vak. Ook gaf hij de deelnemers waardevolle tips voor als ze zelf het Wad op gaan en de veerboot tegenkomen.

Op Terschelling

Na de lunch op Terschelling startte het middagprogramma met een presentatie van Liliam Veenstra, verkeersleider op de Brandaris. Het team van de Brandaris is met 12 personen 24 uur per dag en 7 dagen week aanwezig. Ze legde aan de deelnemers uit hoe hun werkzaamheden en taken eruit zien en voor welke informatie je allemaal bij de Brandaris terecht kunt. En belangrijker: hoe je ze bereiken kunt. De marifoon is daarvoor de beste manier. Daarna kregen de deelnemers een korte instructie over het aanroepen via de marifoon (denk aan de vier W’s). 

Aansluitend volgde de presentatie van Peter Fokkens van Scheepswijs, die praktische tips voor het varen op de Waddenzee voor de deelnemers had. Vragen als: Hoe bereid je je voor? Waar moet je op letten? Maar ook, wat kun je beter niet doen? Het advies van Peter was duidelijk: “Als je gaat varen op de Waddenzee, doe dan één moeilijk ding tegelijk!” Maar vooral: vergeet niet te genieten, want het is prachtig op het Wad. 

Bekijk hieronder de video-impressie van de Praktijkdag Waddenzee 2019

.