Snelvaren met waterscooter of jetski: Hou het leuk en veilig

publicatie:
25
-
06
-
2020
Hard of snel varen met een waterscooter of jetski is leuk! Maar een dergelijke snel vaartuig vraagt ook om verantwoord gebruik. Hou je daarom aan de vaarregels en hou rekening met andere vaarweggebruikers.

Hard of snel varen met een waterscooter of jetski is leuk! Maar een dergelijke snel vaartuig vraagt ook om verantwoord gebruik. Hou je daarom aan de vaarregels en hou rekening met andere vaarweggebruikers.

De regels voor snelvaren

Voor snelvaren gelden speciale regels. Ook waterscooters en jetski’s vallen volgens het BPR onder deze categorie. Je hebt een snelvarend schip als deze harder dan 20 km/u kan varen. Als schipper van een dergelijk vaartuig heb je een vaarbewijs nodig, je moet minimaal 18 jaar zijn, een reddingsvest dragen en er moet een dodemanskoord aanwezig zijn. Daarnaast moet je vaartuig geregistreerd zijn.

Snelvaargebieden

Snelvaren is enkel toegestaan op wateren die daartoe zijn aangewezen, de zogenoemde snelvaargebieden. Zoek goed van te voren uit waar je wilt gaan snelvaren en of dat daar mag. Op de website van ‘Varen doe je Samen!’ vind je een snelvaarkaart van Nederland

Vaarregels

De belangrijkste vaarregel voor snelvarende schepen is dat ze, als ze snel varen, voorrang dienen te verlenen aan alle andere vaart, zolang deze niet ook snel vaart. Dit geldt ook voor grote snelvarende schepen t.o.v. kleine vaart. Je kunt als langzaam varend schip immers nooit snel genoeg uitwijken voor een snelvaarder.

Daarnaast zijn er nog andere bepalingen die we hier op een rijtje zetten:

Sneller varen dan 20 kilometer per uur is nooit toegestaan:

  • binnen een afstand van 20 meter uit de oever;
  • binnen 50 meter van een zwem- of aanlegrichting;
  • nabij wedstrijden, waterfeesten, demonstraties of soortgelijke gebeurtenissen;
  • bij een zicht van minder dan 500 meter;
  • in een haven;
  • in de tijd tussen zonsondergang en zonsopgang.

Welke vaarregels zijn nog van belang?

Er zijn nog enkele belangrijke vaarregels omschreven in het BPR die algemeen gelden, dus ook voor snelvarende schepen:

  • Goed zeemanschap.
  • Gedragingen op het water die in strijd zijn met goed zeemanschap, kunnen ook beboet worden. Goed zeemanschap betekent dat je er alles aan moet doen om een aanvaring te voorkomen. Dus met een snelvarend schip rakelings langs een ander vaartuig varen, of heel laat pas uitwijken is verboden.
  • Jetski’s vinden het vaak leuk om op de golf van een groot schip te varen of af te surfen. Begrijpelijk, maar doe dit zeker niet bij de boeg (golf) van een groot schip. Blijf ook ver van de achterkant van zo’n groot schip. Er is daar veel zuiging en wervelend schroefwater.
  • Vaar alcoholvrij. De wettelijke grens op het water ligt op 0,5 promille. Er wordt gecontroleerd, de boetes zijn hoog!

Meer informatie over veilig snelvaren vind je op de websites:

Goede, veilige vaart!