Stewards op de sluizen, ook in 2020

Net als eerdere jaren zal Rijkswaterstaat in de zomerperiode van 2020 drukke sluizen bemannen met stewards. Deze 'Stewards op de Sluizen' gaan watersporters helpen bij het afmeren en bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn de stewards met Hemelvaart en Pinksteren nog niet bij de sluiskolken te vinden. Naar verwachting staan de stewards vanaf 1 juli weer als vanouds bij een aantal sluizen om een oogje in het zeil te houden en te helpen waar nodig. Op de website van Rijkswaterstaat staat een overzicht van deze sluizen. Nu de maatregelen rond het coronavirus worden versoepeld en veel mensen waarschijnlijk kiezen voor vakantie in eigen land, houdt Rijkswaterstaat rekening met meer drukte richting de vakantieperiode.

Inzet stewards

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Dat vraagt om extra oplettendheid. Van zowel de beroeps- als recreatieschipper. Vooral bij sluizen. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten hier samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Ook in de zomerperiode van 2020 bemant Rijkswaterstaat daarom drukke sluizen met stewards. De stewards assisteren watersporters bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. Zo dragen ze bij aan vlot en veilig scheepvaartverkeer. 

Onderstaande infographic laat zien waar de stewards te vinden zijn:


(klik voor een vergroting)

Meer informatie over bedieningstijden van sluizen vind je op de website Vaarweginformatie.

Vlot en veilig door de sluis met de inzet van stewards

Omdat het best spannend kan zijn om door de sluis te varen zet Rijkswaterstaat in de zomer op drukke en moeilijke sluizen stewards in. Jolanda Poog, sluismeester Rijkswaterstaat Oranjesluizen Amsterdam vertelt over de werkzaamheden van deze stewards.

‘Veel recreatievaarders kennen de regels niet goed’

Albert van der Veen is sluismeester van de Spooldersluis in het IJsselkanaal bij Zwolle. Lees zijn verhaalover het belang van stewards op sluizen waar veel recreatievaarders komen.                        

‘Onervaren schippers worden nerveus in de sluis’

 Laura Kleinstra werkt als steward op sluis Maasbracht. In de drukke zomermaanden zorgt ze ervoor dat schepen veilig en vlot kunnen passeren. Lees hier haar verhaal.                        

Veelgestelde vragen

Over de stewards op de sluis worden regelmatig vragen gesteld. Rijkswaterstaat heeft de meest gestelde vragen op een rij gezet.


Goede, veilige vaart! 

(foto boven: Rijkswaterstaat)


 

Knooppunten

Uw browser ondersteunt helaas geen dynamische kaarten.
© 2020 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring   |