Stewards op de sluizen, ook in 2020

publicatie: 09-07-2020

Net als eerdere jaren zal Rijkswaterstaat in de zomerperiode van 2020 drukke sluizen bemannen met stewards. Deze 'Stewards op de Sluizen' gaan watersporters helpen bij het afmeren en bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk.

Vanaf 1 juni staan de stewards weer als vanouds bij een aantal sluizen om een oogje in het zeil te houden en te helpen waar nodig. Op de website van Rijkswaterstaat staat een overzicht van deze sluizen. Nu de maatregelen rond het coronavirus worden versoepeld en veel mensen waarschijnlijk kiezen voor vakantie in eigen land, houdt Rijkswaterstaat rekening met meer drukte richting de vakantieperiode.

Inzet stewards

Met mooi weer neemt de drukte op de vaarwegen toe. Dat vraagt om extra oplettendheid. Van zowel de beroeps- als recreatieschipper. Vooral bij sluizen. Grote vrachtschepen en kleine plezierjachten moeten hier samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties en lange wachttijden. Ook in de zomerperiode van 2020 bemant Rijkswaterstaat daarom drukke sluizen met stewards. De stewards assisteren watersporters bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. Zo dragen ze bij aan vlot en veilig scheepvaartverkeer. 

Onderstaande infographic laat zien waar de stewards te vinden zijn:


(klik voor een vergroting)

Meer informatie over bedieningstijden van sluizen vind je op de website Vaarweginformatie.

Wat doen de stewards op de sluizen?

Door sluisstewards in te zetten, zorgt Rijkswaterstaat er niet alleen voor dat het passeren van de sluis veilig gebeurt, maar ook dat het sneller gaat. Stewards werken onder supervisie van de sluisoperator. Concreet ondersteunen stewards de recreanten tijdens het passeren van de sluis door:

  • de instructies van de sluisoperator door te geven, bijvoorbeeld voor de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk; 
  • schippers te assisteren bij het aanmeren; 
  • het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.

Vlot en veilig door de sluis met de inzet van stewards

Omdat het best spannend kan zijn om door de sluis te varen zet Rijkswaterstaat in de zomer op drukke en moeilijke sluizen stewards in. Jolanda Poog, sluismeester Rijkswaterstaat Oranjesluizen Amsterdam vertelt over de werkzaamheden van deze stewards.

‘Veel recreatievaarders kennen de regels niet goed’

Albert van der Veen is sluismeester van de Spooldersluis in het IJsselkanaal bij Zwolle. Lees zijn verhaalover het belang van stewards op sluizen waar veel recreatievaarders komen.                        

‘Onervaren schippers worden nerveus in de sluis’

 Caroline Soesman en haar man Hennie als sluisstewards op de Roggebotsluis. In de drukke zomermaanden zorgen ze ervoor dat schepen veilig en vlot kunnen passeren. Lees hier het interview: 

Wat fijn dat er sluisstewards zijn’ over een dag op de sluis.

Veelgestelde vragen

Over de stewards op de sluis worden regelmatig vragen gesteld. Rijkswaterstaat heeft de meest gestelde vragen op een rij gezet.


Goede, veilige vaart! 

(foto boven: Rijkswaterstaat)


 

Knooppunten

Uw browser ondersteunt helaas geen dynamische kaarten.
© 2021 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring   |