Knooppunt uitgelicht: Aanloop Terschelling, Slenk en Schuitengat

publicatie:
29
-
11
-
2018
Terschelling is een prachtige bestemming voor watersporters. Er is een goede jachthaven en het eiland heeft veel te bieden, brede stranden, mooi duingebied, leuke dorpjes en veel gelegenheid om te wandelen en te fietsen. Om zelf met je boot naar Terschelling te varen heb je wel ervaring nodig op de Waddenzee. Getij, ondieptes, stroming en zeegang maken dit een complex vaargebied. Met de juiste kennis en vaardigheden kun je hier veilig varen.

Terschelling is een prachtige bestemming voor watersporters. Er is een goede jachthaven en het eiland heeft veel te bieden, brede stranden, mooi duingebied, leuke dorpjes en veel gelegenheid om te wandelen en te fietsen. 

Om zelf met je boot naar Terschelling te varen heb je wel ervaring nodig op de Waddenzee. Getij, ondieptes, stroming en zeegang maken dit een complex vaargebied. Met de juiste kennis en vaardigheden kun je hier veilig varen.

Aanloop Terschelling

De aanloop naar Terschelling is druk bevaren door de recreatievaart, maar ook grote veerboten en snelboten doen het eiland dagelijks aan. Omdat de recreatievaart meestal rondom hetzelfde tijdstip de oversteek van de wal naar het eiland (en andersom) maakt in verband met het juiste getij, kan er, zeker in de zomermaanden, grote drukte ontstaan. Er zijn twee aanlopen mogelijk, via de Slenk en via het Schuitengat. Het Schuitengat, ten westen van Terschelling, is sinds enkele jaren weer bevaarbaar en is door Rijkswaterstaat betond. 

Via de Slenk

Enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je via de Slenk komt zijn: •Vaar de West Meep op naar de ingang van de Slenk. Hou daarbij rekening met sterke dwarsstroom. Vaar de ingang van de Slenk dan ook goed open. Let erop dat de grote veerboot behoorlijk wat ruimte nodig heeft bij het indraaien van de Slenk. Geef de ruimte. •Hou in de Slenk, die erg smal is in het midden, goed stuurboordwal, ga niet kruisen, zorg dat de motor stand-by is en luister marifoonkanaal 2 uit. (VTS Terschelling)

Via het Schuitengat

Als je via het Schuitengat vaart: •Het Schuitengat is aan verandering onderhevig. Check www.wadvaarders.nl of vraag informatie aan de Brandaris. •De ingang van het Schuitengat ligt vol in het zeegat tussen Terschelling en Vlieland, hou rekening met zeedeining, vooral met veel wind tegen stroming. Deze kan fors zijn. •Voor de zeilers: Let op de bocht in het Schuitengat. Als je daar met Zuidwestenwind invaart zou je weleens moeten gijpen. In combinatie met hoge zeegang kan dit spannend zijn. Laat je niet verrassen. •Er geldt een maximumsnelheid van 20 km/u in het Schuitengat.

Let op de veerboot

Bij het aanlopen van de haven van West-Terschelling moet je rekening houden met de in- en afvaart van de veerboot en andere grote vaart. Deze heeft, zeker bij de invaart, bijna de hele breedte van de haveningang nodig. Geef de ruimte en wacht met invaren. Bekijk het knooppunt 5.4 Vlieland - Terschelling. Bekijk hier de brochure over het Schuitengat.

De ‘Varen doe je Samen!’ Waddentocht.

Regelmatig organiseert ‘Varen doe je Samen!’ een (er)varingstocht over de Waddenzee i.s.m. vaarschool Scheepswijs. We varen dan met een groep op de veerboot van rederij Doeksen van Harlingen naar Terschelling en terug, waarbij je uitleg krijgt van vaarinstructeurs, een bezoek brengt aan de Zeevaartschool Willem Barentz, een kijkje mag nemen op de brug van de veerboot en vragen kunt stellen aan een kapitein van Doeksen. Leuk en leerzaam. Bekijk de terugblik op de Praktijk(er)vaartocht Waddenzee 2017. De volgende waddentocht zal waarschijnlijk in het voorjaar van 2019 georganiseerd worden, binnenkort maken we daar meer over bekend. 

Goede, veilige vaart!