Knooppunt uitgelicht: Oranjesluizen bij Schellingwoude

publicatie:
27
-
06
-
2019
Als je vanaf het IJ bij Amsterdam richting het Markermeer wilt varen, kom je de Oranjesluizen tegen. Vlak erachter ligt ook een brug, de Schellingwouderbrug. Je komt dan op het Buiten IJ, de verbinding naar het Markermeer.

Als je vanaf het IJ bij Amsterdam richting het Markermeer wilt varen, kom je de Oranjesluizen tegen. Vlak erachter ligt ook een brug, de Schellingwouderbrug. Je komt dan op het Buiten IJ, de verbinding naar het Markermeer. Dit is een druk vaarwater en de sluis wordt intensief gebruikt door de beroeps- en recreatievaart. 

Bekijk de situatiekaart:

(klik voor een vergroting)

Waar moet je op letten?

Aan de kant van het IJ ligt recreatiebetonning. Bij de monding van het Amsterdam-Rijnkanaal is er markering voor de recreatievaart richting Ertshaven, het Spoorwegbassin en de Entrepothaven. 

  • Let op: de beroepsvaart vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal draait bakboord uit het IJ op of gaat stuurboord uit richting Oranjesluizen.

Oranjesluizencomplex

Het Oranjesluizencomplex (marifoonkanaal 18) bestaat uit vier schutsluizen: de Noordersluis, de Middensluis, de Zuidersluis en de Prins Willem Alexandersluis (PWA). De beroepsvaart en de recreatievaart worden gescheiden. De PWA (aan de zuidkant) is uitsluitend voor de beroepsvaart, de Noordersluis alleen voor de recreatievaart (aangegeven met ‘Sport’). In het hoogseizoen wordt de recreatievaart indien nodig ook door de Midden- en Zuidersluis geschut. 

Beschreven vaarrichting: oostgaand richting IJsselmeer. Als u naar de Oranjesluizen vaart voor een schutting richting IJsselmeer, dan moet u ter hoogte van de rode Y14 haaks oversteken en aan bakboordwal naar de Noordersluis varen. 

  • Let op: kijk eerst achterom voordat u oversteekt, in verband met achteropkomend verkeer! 
  • Luister uit op marifoonkanaal 60 van de sector Schellingwoude. Als u moet wachten, meer dan af aan de wachtsteigers. Daar zijn ook praatpalen.

Schellingwouderbrug

Waar: Oost van de Oranjesluizen. Aan de noordzijde van Schellingwouderbrug loopt een vaargeul onder de vaste zijoverspanningen van de brug door, geschikt voor de recreatievaart met beperkte masthoogte. Blijf dus na het schutten aan bakboordwal varen en steek na de brug haaks over naar stuurboordwal. Voor hogere schepen gaat het beweegbare brugdeel op gezette tijden open. 

Het Buiten-IJ

Waar: het vaarwater tussen de Oranjesluizen en het Markermeer. Beschreven vaarrichting: westgaand richting Amsterdam. Op het Buiten-IJ is het verplicht de stuurboordzijde van de betonde vaarweg te volgen. Luister vanaf het Vuurtoreneiland (het begin van de strekdam) uit op marifoonkanaal 60 van de sector Schellingwoude. Ter hoogte van de Zeeburgertunnel meldt de scheepvaart zich op marifoonkanaal 18 voor de schutting. Na de schutting moet u bereikbaar zijn op marifoonkanaal 60 tot aan de sectorgrens van de boeien Y10 en Y3 in het IJ (overgaan op marifoonkanaal 4) of tot aan de Zeeburgerverkeersbrug over het Amsterdam - Rijnkanaal (overgaan op marifoonkanaal 10). Als u na de sluizen richting Utrecht wilt, dan moet u ter hoogte van het droogdok van de Oranjewerf het IJ oversteken richting het Amsterdam-Rijnkanaal. 

Bekijk hier het hele knooppunt: https://www.varendoejesamen.nl/nieuws/knooppunt-1-8

Bekijk ook de Video van het knooppunt:


Knooppunten altijd bij de hand

Wist je dat je de Varen doe je Samen!-knooppunten makkelijk tijdens de vaart kunt checken op je mobiele telefoon? Ga gewoon in je mobiele browser naar www.varendoejesamen.nl/knooppunten

Goede, veilige vaart! 

© foto boven: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Jeroen Mies