Knooppunt uitgelicht: Hansweert, Zuider Voorhaven, Westerschelde

publicatie:
02
-
10
-
2018
Het Kanaal door Zuid-Beveland, dat de Oosterschelde met de Westerschelde verbindt, mondt aan de Westerschelde uit in de Zuider Voorhaven bij Hansweert, die uitkomt op de Westerschelde.

Het Kanaal door Zuid-Beveland, dat de Oosterschelde met de Westerschelde verbindt, mondt aan de Westerschelde uit in de Zuider Voorhaven bij Hansweert, die uitkomt op de Westerschelde.

Stroom

Het is een druk bevaren gebied. De scheepvaart van en naar Antwerpen die de vaargeul van de Westerschelde volgt, maakt voor Hansweert een scherpe bocht. Voor de Zuider Voorhaven kan veel stroom staan, tot 3,5 knoop (6,4 km/u) ebstroom en 4,5 knoop (8,3 km/u) vloedstroom. Iets om rekening mee te houden bij je reisvoorbereiding. Vergis je hier niet in, 4,5 knoop stroom is veel. Om hier veilig te kunnen varen, moet je schip genoeg motorvermogen hebben om hier tegenin te kunnen varen.

Hansweert

De scheepvaart bij dit drukke knooppunt wordt door de verkeerspost Hansweert begeleid. Luister uit op kanaal 65. Als je de Zuider Voorhaven uitkomt is het van groot belang goed de verkeerssituatie te beoordelen. Je kunt daarbij de verkeerscentrale Hansweert oproepen. Er vaart hier veel binnenvaart en geregeld overmaatse zeevaart. Ze gaan vaak harder dan je denkt. Steek niet voor een dergelijk schip over maar wacht rustig tot ze voorbij zijn. 

Als je de vaargeul over wilt steken, doe dit dan zo haaks en kort mogelijk. Langs de hoofdvaargeul ligt op grote stukken aanvullende markering (gele boeien). De recreatievaart kan tussen deze markering en de hoofdgeul markering varen.

Bereid je goed voor

De Westerschelde is een vaargebied waar je goed voorbereid moet zijn om veilig te kunnen varen. Bestudeer van tevoren goed de kaart, zoek uit welk getijde er staat en blijf goed uitkijken. Zorg dat je de grote beroepsvaart de ruimte geeft. Blijf weg uit de ‘dode hoek’ voor de kop van een groot schip. Als je de stuurhut niet meer kunt zien, ziet de schipper jou ook niet meer! Hou je aan de aanbevolen oversteekplaatsen om de hoofdvaargeul over te steken. 

Bekijk het volledige knooppunt Hansweert.

Goede, veilige vaart!

Foto: Verkeerspost Hansweert (https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Joop van Houdt)