Knooppunt uitgelicht: Zutphen, ingang Twentekanalen en sluis Eefde

publicatie:
09
-
11
-
2018
Vanaf de IJssel kun je, net ten noorden van Zutphen, het Twentekanaal invaren. Bij het binnenvaren kom je sluis Eefde tegen. Het Twentekanaal loopt door de provincies Gelderland en Overijssel en verbindt Almelo, Hengelo en Enschede met het landelijke vaarwegennetwerk. Zowel beroepsvaart tot 110 meter lengte als recreatievaart maakt gebruik van het kanaal. Bij Zutphen is er een spoorbrug (hefbrug) over de IJssel.

Vanaf de IJssel kun je, net ten noorden van Zutphen, het Twentekanaal invaren. Bij het binnenvaren kom je sluis Eefde tegen. Het Twentekanaal loopt door de provincies Gelderland en Overijssel en verbindt Almelo, Hengelo en Enschede met het landelijke vaarwegennetwerk.

Zowel beroepsvaart tot 110 meter lengte als recreatievaart maakt gebruik van het kanaal. Bij Zutphen is er een spoorbrug (hefbrug) over de IJssel.

Klik voor een vergroting

Enkele aandachtspunten bij dit knooppunt zijn:

  • Controleer bij de spoor/hefbrug de hoogte via de peilschaal. Je kunt de brug oproepen via marifoonkanaal 22. De afvaart heeft hier in de regel voorrang, uitzonderingen daargelaten. Aanwijzingen van de brugwachter zijn leidend.
  • Vaar de ingangen van de Marshaven, Houthaven en de ingang van het Twentekanaal goed open om overzicht te krijgen op ander scheepvaartverkeer. Hou bij het invaren rekening met de stroming op de IJssel.
  • Het sluiscomplex Eefde zorgt, samen met de sluizen en gemalen in Delden en Hengelo, voor de waterhuishouding van het Twentekanaal. Het hoogteverschil tussen sluis Eefde en Hengelo is 25 meter. De sluis is te bereiken via marifoonkanaal 22, geef beroepsvaart voorrang bij het invaren van de sluis.

Aanvullende informatie (3 november 2018)

Door de lang aanhoudende droogte is het waterpeil extreem laag op de Rijn en de IJssel, en daarmee ook op het Twentekanaal. Binnenvaartschepen kunnen (veel) minder laden i.v.m. de diepgang, waardoor het ook weer drukker wordt op het kanaal. Extra pompcapaciteit wordt ingezet om het water na een schutting in het Twentekanaal te houden. Volg de vaarwegberichten goed als je op het Twentekanaal wilt gaan varen.

Bekijk ook de uitgebreide knooppuntinformatie Zutphen, ingang Twentekanalen en sluis Eefde.

Goede, veilige vaart!

(Foto boven: Wikipedia)