Knooppunten uitgelicht: Kampen, Zwolle, Genemuiden en Zwartsluis

publicatie:
28
-
09
-
2018
Noordwest Overijssel is de moeite waard om te bezoeken en goed bevaarbaar, via de IJssel kun je Kampen en Zwolle aanvaren, en Genemuiden en Zwartsluis zijn bereikbaar via het Zwarte water.

Noordwest Overijssel is de moeite waard om te bezoeken en goed bevaarbaar, via de IJssel kun je Kampen en Zwolle aanvaren, en Genemuiden en Zwartsluis zijn bereikbaar via het Zwarte water.

De IJssel wordt intensief gebruikt door de binnenvaart en de recreatievaart. Daarom heeft ‘Varen doe je Samen!’ enkele knooppunten beschreven rond deze plaatsen. We lichten ze hier voor je uit.

Zwolle en Kampen, aan de IJssel

De Gelderse IJssel is onderhevig aan stroming. Hou bij alle manoeuvres rekening hiermee. Dus bij in- en uitvaren van haveningangen of nevenvaarwateren en bij aan- en afmeren.

Zwolle

Bij de Hanzespoorbrug van Zwolle (marifoonkanaal 18) staan bovenstrooms aan de rechteroever tien meerpalen. Benedenstrooms staan ze aan de linkeroever. 

Tussen de IJsselbrug en de brug van de A28 liggen aan de rechteroever de Katerveersluis en de passantenhaven Katerveer in de Willemsvaart. Even verderop ligt de monding van het Zwolle-IJsselkanaal. Bij beiden geldt: 

  • Vaar deze ingangen open, zodat u ziet of er schepen uitvaren. 
  • Let bij het uitvaren op kruisende beroeps- en recreatievaart op de IJssel. 
  • Zet zo nodig een uitkijk voorop. Via het Zwolle-IJsselkanaal kom je op het Zwarte Water. De bruggen worden centraal bediend door post Holtenbroek (marifoonkanaal 20).

Kampen

Bij Kampen liggen aan de IJssel aan beide zijden diverse jachthavens en passantenplaatsen. Ook is er de ingang naar het Ganzen Diep. Let ook hier weer op de stroming en vaar de ingangen goed open om duidelijk zicht te hebben. 

Aan de benedenstroomse kant van de Stadsbrug (marifoonkanaal 18) liggen enkele charterschepen. Deze vertrekken vaak op maandag en komen vaak op vrijdag weer terug. 

Ten noorden van Kampen kom je langs de industrieterreinen van Haatlandhaven en Zuiderzeehaven. Hier is veel in- en uitvarende beroepsvaart. Let goed op en zet een uitkijk voorop.

Genemuiden en Zwartsluis

  • Beiden liggen aan het Zwarte Water. Bij Zwartsluis is er een aansluiting met het Meppelerdiep. Dit is onderdeel van de vaarweg van het IJsselmeer naar Meppel en is een hoofdvaarweg. Bij de ingang vind je de Grote sluis, deze is niet voor doorvaart bestemd, zolang de verderop gelegen Meppelerdiepbrug openstaat. Let op: als het gemaal Zedemuden spuit, staat hier veel stroom.
  •  Na de Meppelerdiepbrug zijn is direct aan bakboord een ingang naar passantenplaatsen bij de grote sluis. Let goed op in- en uitgaande vaart en zet een uitkijk voorop. Let op: vlak voor de ingang naar de jachthaven van watersportvereniging Genemuiden vaart de kabelveerpont. Wacht tot de staalkabel helemaal is gezonken! 

Bekijk hier de knooppunten Zwolle, Kampen, Genemuiden en Zwartsluis

Veilige, goede vaart!