Buitenhuizerbrug over Zijkanaal C: noodbediening op aanvraag vanaf woensdag 1 november

publicatie:
16
-
10
-
2023
Wegens een storing aan de Buitenhuizerbrug wordt de brug sinds enige tijd beperkt bediend. Tot eind oktober 2023 vinden er geplande noodbedieningen plaats op vrijdag en zondag om vaarweggebruikers door te kunnen laten. Vanaf november 2023 vindt de noodbediening alleen plaats op aanvraag op woensdagen (tot en met 20 december 2023). Door deze noodbedieningen kan er hinder voor het wegverkeer zijn, met name op de N202.

Noodbediening op aanvraag

De noodbediening vindt vanaf 1 november 2023 op aanvraag één keer per week plaats op woensdagen om 10:30u. Vanaf 25 oktober kan de vaarweggebruiker een aanvraag indienen voor noodbediening van de Buitenhuizerbrug via het webformulier Beter Bediend. De aanvraag dient minimaal 48 uur (en maximaal 168 uur) van tevoren te worden ingediend. De openingstijden van Brug A9 Spaarndam over Zijkanaal C worden afgestemd op deze noodbediening: op woensdag 09:55u (beide richtingen) en 10:55u (alleen in zuidelijke richting).

Hinder voor wegverkeer

De noodbediening duurt mogelijk langer dan een normale bediening. Weggebruikers moeten daarom rekening houden met wachttijden van maximaal een uur. Op de route is bebording geplaatst om weggebruikers hierover te informeren. Het noodbedienregime is in overleg met omgevingspartijen (OV en hulpdiensten) tot stand gekomen.

Lange termijn

De noodbediening geldt voor de periode tot en met 20 december 2023. Momenteel wordt nog steeds gezocht naar een structurele oplossing van de storing. Hoe het bedienregime er na 20 december uitziet, zal in de eerste helft van december bekendgemaakt worden door Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat adviseert gebruikers voor vertrek de actuele situatie te checken: "De noodbediening draait op kwetsbare techniek, waardoor de kans op langdurige uitval na elke noodbediening helaas groter wordt. Bereid uw trip daarom voor door de actuele scheepvaartberichten (BAS) te checken op Vaarweginformatie". 

Foto boven: Buitenhuizerbrug Foto: © H.P. Burger via Wikimedia Commons