Corona-update 5 juni: versoepelingen stap 3 - Open, tenzij

publicatie:
05
-
06
-
2021
Op 28 mei 2021 is tijdens een landelijke persconferentie bekend gemaakt dat per 5 juni de derde stap in de versoepeling van de coronamaatregelen zal worden gezet. Vanaf die datum kunnen onder meer restaurants, musea en recreatiebedrijven (onder voorwaarden) de deuren weer openen.

Op 28 mei 2021 is tijdens een landelijke persconferentie bekend gemaakt dat per 5 juni de derde stap in de versoepeling van de coronamaatregelen zal worden gezet. Vanaf die datum kunnen onder meer restaurants, musea en recreatiebedrijven (onder voorwaarden) de deuren weer openen.

Derde stap openingsplan per 5 juni

Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer  bezoekers. Alle overige maatregelen blijven gelden. Voor water- en buitenrecreatie komen er meer mogelijkheden door de versoepelingen, hieronder een aantal maatregelen die versoepeld worden. Kijk voor het volledige overzicht op de website van de Rijksoverheid.

  • Groepsgrootte buiten 4 personen De maximale groepsgrootte gaat naar 4 personen. Dit betekent dat iemand met 3 anderen buiten samen mag zijn. Of met 3 anderen een activiteit kan doen. Wel op 1,5 meter afstand van mensen buiten je huishouden of gezin. Kinderen tot en met 12 jaar worden niet meegerekend.
  • Recreatie De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open. Zoals reptielenverblijven of overdekte attracties. Ook casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra mogen open. Hierbij geldt maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter of maximaal 50 personen per ruimte op 1,5 meter afstand. Wat er geldt is afhankelijk van de aard van de activiteit. Dus of men zich verplaatst of grotendeels zit. Reserveren, registratie en een gezondheidscheck zijn verplicht. Een reservering is voor maximaal 4 personen, met uitzondering van kinderen en personen van eenzelfde huishouden. Bezoekers dragen binnen een mondkapje.
  • Sporten  Volwassenen  mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten. Jongeren en kinderen hoefden eerder al geen 1,5 meter afstand meer te houden tijdens het sporten. Jeugdwedstrijden in competitieverband voor personen tot en met 17 jaar zijn weer toegestaan. Nog wel zonder toeschouwers. Personen vanaf 18 jaar mogen nog geen competitie spelen, maar onderlinge wedstrijden tussen sporters van dezelfde club zijn wel toegestaan. Publiek bij amateurwedstrijden is nog niet toegestaan. Kleedkamers, douches en sauna’s gaan ook open. En ook de sportkantines mogen open. Reserveren en een gezondheidscheck blijft verplicht. Binnen moet iemand een mondkapje dragen, maar deze mag af tijdens het sporten.
  • Recreatief vervoer Recreatief vervoer, zoals varen in rondvaartboten, is weer toegestaan.

Vervolgstappen openingsplan

Het openingsplan is aangepast. Er wordt één grote stap 4 gezet. Deze vierde stap in het openingsplan staat nu op 30 juni gepland. Dan wordt bijvoorbeeld het advies voor bezoek thuis en de groepsgrootte aangepast. Ook zijn dan onder voorwaarden en met 1,5 meter afstand of met toegangsbewijzen, evenementen met doorstroom (dus zonder vaste zitplaatsen) toegestaan. Zoals festivals, concerten en kermissen. Onder voorbehoud van lokale regels, zoals een vergunning. Dit geldt ook voor dansgelegenheden zoals discotheken en nachtclubs. Op 22 juni besluit het kabinet of stap 4 gezet wordt. Welke maatregelen dan verder nog worden losgelaten, is te zien in dit overzicht van het openingsplan

Check ook de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s voor mogelijke specifieke regels op het gebied van waterrecreatie. Actuele berichten staan op de berichtenpagina van www.vaarweginformatie.nl. Partners en het Netwerk Waterrecreatie hebben allemaal hun eigen rol in deze bijzondere tijd. Via hun websites wordt veel informatie gegeven over de maatregelen die van invloed zijn op hun leden/doelgroepen. Verenigingen en jachthavens hebben de maatregelen vertaald in protocollen specifiek voor hun haven of gebied, bekijk deze ook.

Onderstaand een overzicht met een aantal relevante links met meer informatie:

Goede, veilige vaart!