Leestip: Marifoon of smartphone - is bellen het nieuwe oproepen?

publicatie:
04
-
03
-
2021
In het februarinummer van Motorboot-magazine staat een interessant artikel over het gebruik van de marifoon door de recreatievaart op de Nederlandse binnenwateren. Vooral bij het oproepen van sluizen en bruggen staat het marifoongebruik onder druk. Daarbij rijst de vraag: ‘Is bellen het nieuwe oproepen?’

Alweer een tijd geleden, in het februarinummer van Motorboot-magazine 2019 stond een interessant artikel over het gebruik van de marifoon door de recreatievaart op de Nederlandse binnenwateren. Het artikel is nog steeds relevant, vandaar dat we deze weer eens 'naar boven halen'. Vooral bij het oproepen van sluizen en bruggen staat het marifoongebruik onder druk. Daarbij rijst de vraag: ‘Is bellen het nieuwe oproepen?’. 

Motorboot kreeg van verschillende lezers vragen over het uitblijven van een reactie na een oproep via de marifoon. Ook bij Varen doe je Samen! komen er regelmatig vragen over dit onderwerp binnen. Naast de diverse praktijkvoorbeelden die worden beschreven, is ook Agentschap Telecom om een reactie gevraagd.

Hét communicatiemiddel op het water

Rowena van der Maat, projectleider van Varen doe je Samen! zegt in het interview over het teruglopende marifoongebruik. “Een ongewenste ontwikkeling, de marifoon is en blijft hét communicatiemiddel op het water”, luidt het motto. “Het lastige is dat er niet één verantwoordelijke partij is voor de kunstwerken in Nederland”, legt Rowena van der Maat uit. “Sommige vaarwegen en dus ook de daarin aanwezige kunstwerken vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie of het Waterschap, maar ook onder gemeenten en een groot deel van de hoofdvaarwegen onder Rijkswaterstaat. Het signaal is echter bij al deze partijen binnengekomen en onderwerp van gesprek. Wat ons betreft is en blijft de marifoon namelijk hét communicatiemiddel op het water, zeker voor de veiligheid. 

In geval van nood bereik je direct schepen in de buurt die snel ter plaatse kunnen zijn. Het gebruik ervan zou dan ook juist moeten worden gestimuleerd in plaats van ontmoedigd. Dat is in het belang van de veiligheid van iedereen op het water: pleziervaart én beroepsvaart.” 

Lees het hele artikel: Marifoon of smartphone - is bellen het nieuwe oproepen? op de website van Motorboot. 

Meer informatie over dit onderwerp is ook te vinden in de brochure ‘Communicatie op het water’. 

Goede, veilige vaart!

(foto's boven: Agentschap Telecom)