VDJS-partners uitgelicht: HISWA Vereniging

publicatie:
27
-
02
-
2017
‘Varen doe je Samen!’ is een convenant van 14 verschillende partners over veiligheid op het water, vooral waar recreatie- en beroepsvaartelkaar tegenkomen. Omdat onze partners een schat aan informatie bezitten over veiligheid en preventie op het water, lichten wij de komende weken steeds een partner uit. Deze week: De HISWA Vereniging.

Partner van ‘Varen doe je Samen!’ uitgelicht: 

HISWA Vereniging

‘Varen doe je Samen!’ is een convenant van 14 verschillende partners over veiligheid op het water, vooral waar recreatie- en beroepsvaart elkaar tegenkomen. Omdat onze partners een schat aan informatie bezitten over veiligheid en preventie op het water, lichten wij de komende weken steeds een partner uit. Deze week: HISWA Vereniging.


Zo'n anderhalf miljoen Nederlandse watersporters bezitten samen een half miljoen vaartuigen, van sloep tot kajuitboot, van zeiljacht tot catamaran.

De watersportindustrie is al even divers als de watersporters zelf. Denk aan jachtbouwers, jachtmakelaars, watersportwinkels,zeilscholen, jachthavens, duikorganisaties en verhuurbedrijven. Zij zijn professioneel in touw om watersporters te ondersteunen in hun passie. Toch hebben ze samen één gemeenschappelijk platform: HISWA.

De HISWA is er dus voor de belangen van de watersporter, maar ook voor de watersportondernemer.

HISWA heeft veiligheid en duurzaamheid hoog in het vaandel. En uiteraard ook plezierig varen, de 1.000 HISWA leden leveren dit plezier graag. HISWA zet zich in voor verbetering van de technische veiligheid aan boord van pleziervaartuigen. HISWA is actief in de ISO normcommissie waar technische regelgeving wordt geschreven voor nieuwe vaartuigen. Door middel van keuringen en controlelijsten vertalen we deze normen naar de bestaande vaartuigen. De bekendste keuringen zijn Gasveilig, Elektra-veilig en Veilige Tuigage. Brandveilig is in ontwikkeling.

HISWA levert kennis aan ‘Varen doe je Samen!’ en is de verbindende schakel tussen watersporters en watersportbedrijven. Voorjachtservicebedrijven, havens, e.d. HISWA geeft informatie en voorlichting om technische kennis bij watersporters te vergroten, direct, via hun leden en via ‘Varen doe je Samen!’. ‘Varen doe je Samen!’ richt zich met name op meer veiligheidsbewustwording van watersporters. Op deze manier zijn de tweeorganisaties complementair. Een mooi voorbeeld hiervan is de brochure over de scheepsuitrusting aan boord. Die is met alle partners geschreven en – heel waardevol – onderschreven, waardoor een einde kwam aan discussies over wat welen niet aan boord zou moeten zijn. De brochure verbindt de informatieverstrekkende bedrijven en de (gevraagd en ongevraagd) informatiezoekende watersporters.

Uit onderzoek blijkt dat watersporters de watersport als ‘veel gedoe’ ervaren. HISWA wil met ‘Varen doe je Samen!’ bereiken dat een beetje meer ‘gedoe’ zal leiden tot minder ‘gedoe’.

HISWA verwacht dat met ‘Varen doe je Samen!’ de veiligheid op het water verder verbetert. Niet alleen tussen beroeps- en recreatievaart, maar ook tussen de verschillende groepen binnen de recreatievaart, zoals snelvaarders, vissers, roeiers, e.d. Het is veilig, maar het kan altijd veiliger. Ander – veiliger – gedrag bewerkstelligen kost tijd. HISWA onderschrijft de strategie van ‘Varen doe je Samen!’ volledig, we verwachten dat met name een verbetering van de reisvoorbereiding (technische en organisatorische preventie) zal leiden tot een plezierige (en veilige en duurzame) vaart.

Als je de website van de HISWA bezoekt, www.hiswa.nl, kan je kiezen tussen ‘Voorwatersporters’ en ‘Voor bedrijven’

Het is de moeite waard om deze website te bezoeken. Er is veel informatie te vinden over alles wat met veilig genieten op het water te maken heeft.  Advies over een boot kopen of huren, vaarscholen, regelgeving, watersportgebieden, zorgeloos varen,duiksport, de HISWA boat shows en nog veel meer relevant watersportnieuws komt voorbij.

Op de link http://www.hiswa.nl/voor-watersporters/alle-hiswa-sites-op-een-rijtje vind je een overzicht van alle HISWA websites.

Kortom, een website waar je als watersporter uren in kan duiken. Doen! 


No items found.