Provincie Overijssel

De provincie Overijssel heeft het beheer over ruim 155 kilometer aan provinciaal water, hiervan is 137 kilometer vaarweg.

De gebieden waarover deze wateren verdeeld is zijn: Kanaal Almelo – De Haandrik (32.5km), Reevediep (7.5km), Scheepvaartgat-Goot-Ganzendiep (13.6km) en de rest van de wateren liggen in de Kop van Overijssel. Het visitekaartje is het Nationaal Park Weerriben-Wieden, het grootste veengebied van Noordwest-Europa. Maar ook daarbuiten zijn er veel mooie plekken in de provincie.

Bij de sluizen in de provincie wordt je nog “ouderwets” bediend door een sluismeester die je verwelkomd in het gebied. Er zijn vier grote meren waar je met de boot voor anker kunt gaan en kunt zeilen of zwemmen. In de provincie vind je zo’n vijftig afmeerplaatsen waar je 2x24uur mag afmeren. Goed om te weten is dat op alle provinciale wateren een maximum vaarsnelheid geldt van 6km/uur of 9km/uur. Voor de zeilers is het goed om te weten dat je met staande mast van Friesland naar Overijssel kunt komen via Ossenzijl – Steenwijk.

Op de website Varen in Overijssel  kun je alle informatie vinden zoals telefoonnummers, vaarinformatie, projecten, de bedieningstijden van alle bruggen en sluizen en niet te vergeten de vaarwaterkaart ‘Noord-West Overijssel’ en ‘Almelo – De Haandrik.