Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Zes tips om de boot winterklaar te maken

publicatie: 19-10-2017

Als bootbezitter maak je voor de winter een keuze of je je boot ofschip in het water laat liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om je schip goed de winter door te laten komen. We zetten zes tips op een rijtje:

 

Instellen winterpeil Veerse Meer

publicatie: 16-10-2017

Vanaf maandag 23 oktober 2017 start Rijkswaterstaat met het verlagen van het waterpeil op het Veerse Meer naar het winterpeil van N.A.P. - 0,30 m. Naar verwachting zal het winterpeil uiterlijk maandag 30 oktober 2017 bereikt zijn.

 

Boot naar de winterstalling? Denk nu na over de juiste onderwaterverf

publicatie: 12-10-2017

Het vaarseizoen loopt ten einde en de komende weken gaan veel boten het water uit en de winterstalling in. Dit is hét moment om goed naar het onderwaterschip te kijken en na te denken over de juiste aanpak voor het volgende vaarseizoen.

 

Praktijkdag Waddenzee 2017: voor nieuwe Wadvaarders

publicatie: 12-10-2017

Op zaterdag 18 november 2017 organiseert ScheepsWijs Vaarcursussen samen met Rijkswaterstaat Regio Noord Nederland en Rederij Doeksen - onder auspiciën van 'Varen doe je Samen!' - vanuit Harlingen een unieke en leerzame dag op de Waddenzee. De dag is speciaal voor watersporters die komend seizoen voor het eerst het Wad op willen met hun eigen schip.

 

Varen in het najaar? Ga goed voorbereid het water op!

publicatie: 11-10-2017

De dagen worden weer korter en de blaadjes beginnen van de boom af te vallen, de herfst dient zich aan. Varen in het najaar kan prachtig zijn en het is vaak veel rustiger op het water. Je moet met een aantal dingen zaken rekening houden als je in het najaar het water op gaat. We zetten ze hier op een rij.

 

Dag van de Duurzaamheid: Hoe herken je de duurzame watersporter?

publicatie: 10-10-2017

Op 10 oktober is het de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Door het hele land vinden duurzame activiteiten plaats, georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Ook voor de watersporter is duurzaamheid van groot belang, eigenlijk het hele jaar door.

 

Stremming Kanaal Omval Kolhorn door renovatie Braakbrug

publicatie: 09-10-2017

Tot 22 januari 2018 wordt de Braakbrug (de brug over de Braaksluis) in Noord-Holland gerenoveerd. De Braakbrug ligt in de Westfriesedijk, tussen Kolhorn en Lutjewinkel, Gemeente Hollands Kroon. De werkzaamheden worden in opdracht van de provincie Noord-Holland uitgevoerd door WaakSaam. Ook het wegverkeer is gestremd door de renovatie.

 

Uitgelicht: Agentschap Telecom, samenwerkende partij van ‘Varen doe je Samen!’.

publicatie: 05-10-2017

Agentschap Telecom regelt alle zaken met betrekking tot de frequenties voor radiocommunicatie in de scheepvaart. In de scheepvaart draagt radiocommunicatie sterk bij aan de veiligheid. Met hulp van de marifoon en andere maritieme radiozendapparatuur communiceren schepen met elkaar en met de wal.

 

De solo vlag: Wel of niet voeren?

publicatie: 03-10-2017

In de zeilwereld wordt er soms gebruik gemaakt van de zogenoemde ‘solo-vlag’. Met deze vlag laat de zeiler zien dat hij alleen vaart. Deze solo-vlag is dezelfde als de internationale ‘seinvlag 1’ en dient gevoerd te worden laag in het achterstag.

 

Uitgelicht: De Kustwacht, samenwerkende partij van ‘Varen doe je Samen!’.

publicatie: 29-09-2017

De Nederlandse Kustwacht is een netwerkorganisatie met eigen taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. De Kustwacht heeft drie hoofddoelstellingen: • Een verantwoord gebruik van de Noordzee; • De veiligheid op zee, zowel op het gebied van dienstverlening als van handhaving • Het toezien op de naleving van (inter-)nationale wetgeving en verplichtingen

 

Varen bij slecht zicht of mist

publicatie: 26-09-2017

Je kunt tijdens het varen overvallen worden door slecht zicht, bijvoorbeeld door mist of een flinke regenbui. Het varen met slecht zicht is apart geregeld in de diverse reglementen, zoals het BPR en het RPR. Wanneer er sprake is van slecht zicht, staat niet direct omschreven in de reglementen beschreven, maar de handhavende instanties hanteren als richtlijn voor slecht zicht: een zicht van minder dan 1.000 meter op de hoofdvaarwegen en minder dan 400 meter op andere vaarwegen.

 

Uitgelicht: De Dienst der Hydrografie, samenwerkende partij van ‘Varen doe je Samen!’.

publicatie: 25-09-2017

Zeevarenden hebben informatie nodig over vaarwegen, de zeebodem en gevaren onder water, zoals scheepswrakken. De Dienst der Hydrografie maakt hiervoor zeekaarten en nautische producten. Zo draagt deze marine-dienst bij aan bescherming van de Nederlandse belangen op zee. En aan een veilige scheepvaart.

 

De kruising Hollandsch Diep - Dordtsche Kil: hoe passeren?

publicatie: 22-09-2017

De kruising Hollandsch Diep – Dordtsche Kil is een druk bevaren stukje water, waar niet alleen recreatie- en binnenvaart elkaar ontmoeten, maar waar ook bovenmaatse zeeschepen varen. Deze laatste zijn vanwege hun diepgang gebonden aan de hoofd/zeevaartgeul. Een binnenvaartschip dient daar bijvoorbeeld voorrang te verlenen aan een bovenmaats zeeschip.

 

Zeilwedstrijd organiseren? Spannend en leuk! Maar wat zijn de regels?

publicatie: 19-09-2017

In Nederland wordt veel aan wedstrijdzeilen gedaan. Spannend en leuk voor de deelnemers. Er zijn ook vaarweggebruikers die schrikken van een groot veld wedstrijdzeilers die op hen afkomt. Wat zijn de regels?

 

Website ‘Varen doe je Samen!’ doet het ook prima op je smartphone!

publicatie: 18-09-2017

De ‘Varen doe je Samen!’ website is volledig responsive, wat betekent dat de site ook volledig geschikt om te gebruiken op je mobiele telefoon of tablet. Dat maakt het mogelijk om ook tijdens het varen bijvoorbeeld de VDJS Knooppunten direct op te vragen. Je hebt daar wel bereik (mobiel internet) voor nodig op je telefoon, maar dat is, zeker op de Nederlandse binnenwateren, tegenwoordig bijna overal het geval.

 

Reddingsbrigade Nederland bestaat 100 jaar

publicatie: 16-09-2017

De Reddingsbrigade Nederland bestaat op 16 september precies 100 jaar. Op 16 september 1917 vond de officiële oprichtingsvergadering van ‘de Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen’ plaats op initiatief van vijf reddingsbrigades uit Den Bosch, Amsterdam, Breda, Den Haag en Haarlem. Nu 100 jaar later is Reddingsbrigade Nederland uitgegroeid tot een landelijke vereniging van 166 aangesloten Reddingsbrigades door heel Nederland.

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We'll never spam or give this address away.
We'll never spam or give this address away.
© 2017 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer