Nieuws

Regelmatig brengen wij een nieuwsbrief uit met daarin diverse informatie op een rijtje gezet.
Schrijf je in om op altijd op de hoogte te blijven. Bekijk hier onze eerder verzonden nieuwsbrieven.
   

Laatste nieuws:

Filter op thema of regio

 

Rijkswaterstaat presenteert ontwerp overnachtingshaven Giesbeek

publicatie: 17-10-2018

Rijkswaterstaat gaat de doorstroming en veiligheid van het scheepvaartverkeer op de IJssel verbeteren met een overnachtingshaven in de Valeplas bij Giesbeek. Hier kunnen straks, verdeeld over drie steigers, zeventien binnenvaartschepen afmeren.

 

Varen in het najaar? Ga goed voorbereid het water op!

publicatie: 16-10-2018

De dagen worden weer korter en de blaadjes beginnen van de boom af te vallen, de herfst dient zich aan. Varen in het najaar kan prachtig zijn en het is vaak veel rustiger op het water. Je moet met een aantal zaken rekening houden als je in het najaar het water op gaat. We zetten ze hier op een rij.

 

Knooppunt uitgelicht: Lemmer

publicatie: 15-10-2018

Een drukke plaats aan het IJsselmeer is Lemmer. Daar geven 2 sluizen toegang tot de Friese binnenwateren. Het is een doorgaande route voor de binnenvaart, deze gaat vanuit het IJsselmeer het drukke Prinses Margriet Kanaal op.

 

Zes tips om de boot winterklaar te maken

publicatie: 12-10-2018

Als bootbezitter maak je voor de winter een keuze of je je boot ofschip in het water laat liggen, of dat deze op de kant gaat. In beide gevallen zijn er specifieke zaken waar je rekening mee moet houden om je schip goed de winter door te laten komen. We zetten zes tips op een rijtje:

 

Draaibrug Groote Zeesluis Muiden defect – geen bediening mogelijk

publicatie: 12-10-2018

De draaibrug bij de Groote Zeesluis in Muiden kan tijdelijk niet bediend worden. Dit komt door een defect aan het draaimechanisme. Waternet gaat aan de slag om dit defect zo snel mogelijk te verhelpen. In verband met het vervangen van speciale onderdelen duurt de reparatie (vanaf 11 oktober) naar verwachting 4 weken.

 

Handige watersport-apps op een rijtje

publicatie: 11-10-2018

Er zijn verschillende handige mobiele apps voor watersporters en -recreanten beschikbaar. De apps helpen je bijvoorbeeld bij een goede reisvoorbereiding of het plannen van mooie vaartochten.

 

Verslag themadag biocide-vrije antifoulingsystemen

publicatie: 10-10-2018

In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werd op 5 oktober gezamenlijk door Waterrecreatie Nederland, HISWA Vereniging en het RIVM een “innovatie themadag” georganiseerd met als onderwerp “Biocide-vrije antifoulingsystemen”. De workshop volgde op de Innovation Expo, die een dag eerder plaatsvond.

 

Varen in het buitenland. Wat heb je nodig?

publicatie: 09-10-2018

De eisen die in andere landen worden gesteld om met een recreatievaartuig te varen kunnen anders zijn dan in Nederland. We zetten hier een aantal zaken op een rij die je nodig hebt:

 

Knooppunt uitgelicht: Hansweert, Zuider Voorhaven, Westerschelde

publicatie: 02-10-2018

Het Kanaal door Zuid-Beveland, dat de Oosterschelde met de Westerschelde verbindt, mondt aan de Westerschelde uit in de Zuider Voorhaven bij Hansweert, die uitkomt op de Westerschelde.

 

Wat je moet weten bij het ligplaats nemen

publicatie: 29-09-2018

Het vinden van een ligplaats kan, zeker in het recreatieseizoen, moeilijk zijn door grote drukte. In havens wordt een ligplaats over het algemeen aangewezen door de havenmeester, of heeft de haven een eigen havenreglement waarin ligplaats nemen wordt geregeld. Hoe zit met openbare ligplaatsen?

 

Knooppunten uitgelicht: Kampen, Zwolle, Genemuiden en Zwartsluis

publicatie: 28-09-2018

Noordwest Overijssel is de moeite waard om te bezoeken en goed bevaarbaar, via de IJssel kun je Kampen en Zwolle aanvaren, en Genemuiden en Zwartsluis zijn bereikbaar via het Zwarte water.

 

Branchenorm voor inspectie en onderhoud van rondhouten gepresenteerd

publicatie: 25-09-2018

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft half september de eerste branchenorm voor controle en onderhoud van rondhouten in ontvangst genomen uit handen van BBZ-voorzitter Sicko Heldoorn. De norm, samengesteld door schippers en experts, is bedoeld voor de bemanningen aan boord van traditionele zeilschepen.

 

Instellen winterpeil Veerse Meer

publicatie: 24-09-2018

Vanaf maandag 23 oktober 2017 start Rijkswaterstaat met het verlagen van het waterpeil op het Veerse Meer naar het winterpeil van N.A.P. - 0,30 m. Naar verwachting zal het winterpeil uiterlijk maandag 30 oktober 2017 bereikt zijn.

 

Verplichting CvO (Certificaat van Onderzoek) voor schepen groter dan 20 meter

publicatie: 20-09-2018

De regels voor het verplichte Certificaat van Onderzoek (CvO) worden vanaf 31-12-2018 een stuk strenger. Voor 'certificaatplichtige' schepen (en daar valt ook de grotere recreatievaart onder) is het zaak niet te lang te wachten met het aanvragen van een CvO-keuring. Lees hier meer over de regels rond het CvO.

 

Tekens of verlichting bij het spuien

publicatie: 19-09-2018

Nabij een normale schutsluis, kan er ook een mogelijke “spuisluis” aanwezig zijn, ook wel keersluis of uitwateringssluis genoemd. Naast de normale verlichting bij een sluis, die aangeeft of deze bediend wordt, of je in mag varen of juist niet, kan je dus ook verlichting vinden die aangeeft of er gespuid (doorgespoeld) wordt.

 

Veilig varen met het klein vaarbewijs

publicatie: 18-09-2018

Om je voor te bereiden op het komende vaarseizoen is de winterperiode een mooie gelegenheid om je vaarbewijs te behalen. Je moet een Vaarbewijs hebben als je gaat varen met een schip vanaf 15 meter lengte en een vaarsnelheid van 20 km/uur. Ook voor het varen met een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot korter dan 15 meter die harder kan dan 20 km/u heb je een Vaarbewijs nodig. 

Oudere berichten

Inschrijven voor de nieuwsbrief

We sturen je een e-mail om je inschrijving te bevestigen.
© 2018 Varen doe je Samen!  |  Disclaimer  |  Privacyverklaring